ANALÝZA: Emise PKO může zvednout akcie bank střední Evropy

15.11.2004 | , Reuters
INVESTICE


Východoevropské banky by mohly přilákat nový nákupní zájem portfolio manažerů poté, co největší bankovní instituce regionu, polská PKO BP vstoupila na trh s ...

... ohromujícím úspěchem.

Polská vláda vytěžila z prodeje 38 procent PKO 2,3 miliardy dolarů (56,12 miliardy korun). Její akcie vyletěly o 19,5 procenta za první den obchodování po primární emisi a tržní ohodnocení banky vyskočilo na 7,4 miliardy dolarů. Díky masivnímu zájmu zahraničních fondů, jejichž poptávka byla během primární emise výrazně zkrácena, se objem obchodování během středeční seance vyšplhal na 420 milionů dolarů, což je šestinásobek obvyklé denní aktivity celé varšavské burzy.

Někteří portfolio manažeři a analytici však uvedli, že prostor k růstu PKO nedosahuje potenciálu některých dalších bank ve střední Evropě, takže by se zájem investorů mohl postupně přesunout k dalším atraktivnějším finančním institucím regionu. Tím by se mohl zvýšit poměr ceny k zisku i u dalších regionálních bank. PKO se nyní obchoduje na 14- až 15násobku zisku odhadovaného v roce 2005, tedy mírně pod úrovní konkurenčních bank Pekao, BPH a BZ WBK, u nichž je poměr ceny k zisku v průměru na 15,1.

Podle Martina Taylora, portfolio manažera z Thames River Capital, by se měly akcie PKO obchodovat lehce pod úrovní celého sektoru vzhledem k tomu, že v příštích dvou letech nemá banka prostor ke zvyšování zisku po jednorázových letošních příjmech. "Ostatní banky v regionu jsou daleko atraktivnější než PKO BP a pokud PKO zůstane, kde je (okolo 24 zlotých na akcii), nastaví novou referenční hladinu pro ohodnocení dalších bank a ty budou muset jít vzhůru, aby se s ní srovnaly," uvedl Taylor, který spravuje aktiva za více než miliardu dolarů.

Akcie PKO se obchodují s neúměrnou prémií například proti maďarské OTP, která se díky vysoké ziskovosti pokládá za drahokam v sektoru, zvláště po výborných výsledcích za devět měsíců. Akcie OTP stojí na 9,5násobku zisku očekávaného v roce 2005.

INSTITUCIONÁLNÍ PODPORA
Analytici varují, že polské banky bývají tradičně dražší než jejich středoevropští konkurenti díky podpoře domácích fondů. Ale pokud si PKO udrží současné ohodnocení, institucionální podpora by se mohla rozšířit i na ostatní středoevropské banky. "Polské banky jsou dost drahé, ale PKO není nejzářivější hvězdou v bankovním sektoru střední a východní Evropy," řekl nejmenovaný londýnský analytik. "Banky by se mohly po nějaké době dočkat další nákupní vlny."

Komerční banka má poměr ohodnocení a zisku na 12,5, zatímco západoevropské banky, které mají slabší růstový potenciál, dosahují hodnot mezi 10- až 12násobky odhadovaných zisků v příštím roce.

Emise akcií PKO vyslala příznivý signál také pro rakouskou Raiffeisenbank, která chce vstoupit na trh s východoevropským portfoliem v příštím roce, uvedli analytici a portfolio manažeři. Bankovní služby, zejména spotřebitelské půjčky, jsou v regionu stále v plenkách ve srovnání se západní Evropou a naopak ziskové marže jsou v nových členských zemích EU výrazně vyšší.

Poznámka: 1 USD = 24,4 Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE