Komise představila plány na rok 2005

24.01.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry představila materiál, ve kterém veřejnost seznamuje s úkoly a cíly, kterých chce dosáhnout v tomto roce a které budou prioritou při výkonu její činnosti.

Pro rok 2005 si Komise vytyčila několik prioritních a strategických úkolů. Kromě spolupráce při tvorbě návrhů novelizace klíčových zákonů o podnikání na kapitálovém trhu a zákona o kolektivním investování, přípravy na integraci dozoru a osvěty veřejnosti, jde dále o

  • úpravu režimu zprostředkovatelů na finančním trhu,
  • aktualizaci politiky vynucování a dozoru,
  • standardizaci vypořádání a evidence cenných papírů,
  • kultivaci prostředí pro emisní aktivity,
  • podporu domácích institucionálních investorů a
  • rozvoj konceptu regulace na základě hodnocení rizik.

K 1. lednu 2006 by mělo dojít ke vzniku nové instituce, Komise pro finanční trh, dozorující kromě subjektů kapitálového trhu rovněž penzijní fondy a pojišťovny. Spojila by se tak rozsáhlá agenda Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění Ministerstva financí ČR s dosavadní agendou Komise pro cenné papíry. Záměrem je, že dojde ke zpřehlednění systému regulace a dozoru v ČR, sjednocení požadavků na dozorované subjekty a vytvoření předpokladů pro efektivnější dozorování trhu.

Novelu čekají dva zákony, a to zákon o podnikání na kapitálovém trhu, jejímž cílem je především odstranění nedostatků, a to zvláště v oblasti implementace ustanovení o prospektu, oblasti veřejné nabídky a problematiky centrálního depozitáře a zákona o kolektivním investování, která bude zaměřena na rozšíření možnosti nabízení dalších produktů (nemovitostní fondy, fondy kvalifikovaných investorů apod.). Komise bude i nadále připravované právní předpisy konzultovat s profesionální veřejností nejen formou veřejné diskuze.

Úkoly a aktivity Komise se řídí především naplněním tří hlavních statutárních cílů, kterými jsou:

  1. ochrana investorů a posílení důvěry v kapitálový trh
  2. rozvoj kapitálového trhu
  3. osvěta a vzdělávání

Plné znění materiálu „Zaměření činnosti Komise pro cenné papíry v roce 2005“ je možné najít na webových stránkách Komise.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE