Maji akciove trhy logiku?

25.01.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Vypujcenou parafrazi fotbaloveho trenera Tomase Pospichala se zabyvaji financni media v USA. Televizni kanaly a tistena periodika nabizeji mnoho ochotnych "gurus", kteri ve svych komentarich nabizeji radovym investorum vse, od jakesi soustrasti ci politovani, az k...

...ruznym iracionalnim zduvodnenim, proc akciove trhy nevstoupily do letosniho roku pozitivne. Vyjadruji podiveni a soucasnou situaci jsou "zmateni". Pritom jsou u zdroje a jiste vedi, ze jejich brokerske firmy, ci manazeri velkych fondu proste az nyni zaknihovavaji zisky ze zaveru lonskeho roku.

Je vseobecne znamo, ze na burze neni nic zaruceneho, a ze se trhy pohybuji na obe strany.  I zacatecnici se ve svych uvodnich lekcich uci, co se skryva za pohybem titulu na financnich trzich. Pochopitelne hospodarske vysledky a zdrave klima cele ekonomiky. Ale nabidku a poptavku nejvice ovlivnuje priliv, ci odliv velkych penez, vytvarejici tzv. institucionalni sponzorstvi daneho akcioveho titulu. A vcera se shodou okolnosti na NYSE zverejnil udaj, ze na akciove trhy v letosnim lednu prozatim "priteklo"  4krat mene cerstvych penez, nez ve srovnatelnem obdobi lonskeho roku.

Dalsi vysvetleni se daji hledat v technickem pohledu. Trhy se vzdy nachazeji v nekterem z cyklu. Jednotlive cykly se prolinaji , vznikaji vlnky mensich trendu, jeste mensi kontravlnky a to vse v ramci nejsilnejsich tendenci. Reakce na fundamentalni zpravy se lisi dle toho, v jakem cyklickem obdobi se prave trhy nachazeji. Nezridka kdy se budouci, ocekavane zpravy zapocitaji do cen s predstihem a po zverejneni daneho faktu se jiz vybiraji zisky dle hesla "buy rumour, sell news".

Pohled na graf obecneho reprezentanta akciovych trhu USA, sirsi index S&P500 ($SPX)  rika, ze soucasna situace nevybocila z normalu. Ba naopak, nabizi temer citankovy technicky obrazek a idealni setup. Behem uvodnich 3 mesicu lonskeho roku index dosahl nejvyssi hodnoty mezi 1155-1163 body. Toto minipasmo pote temer 8 mesicu slouzilo jako rezistence, az do podzimniho raketoveho prolomeni teto bariery. U teto hranice tedy $SPX prilis dlouho nepobyl a tudiz nenabral dostatecne silnou podporu cerstveho "inflow". Vysledek prezidentskych voleb totiz vypichl index jeste vyse a pote se jiz momentum udrzovalo, kdyz zbytek rally byl vicemene vysledkem "short covering".  Investori, kteri byli na spravne strane, z danovych duvodu vybiraji zisky az nyni.

Z technickeho hlediska nebyl porusen zadny (s vyjimkou 50DMA) vyznamny element predesleho uptrendu. Retracement je zdravy, trendova linka ze srpna nebyla protnuta a soucasna cena 1163.75 bodu se vratila k lonskemu rezistencnimu pasmu, slouzicim nyni jako podpora . Obavy financnich medii budou na miste, pokud tento support neobstoji pri soucasnem otestovani.

Autorem textu je Antonin Zmuran, nezávislý analytik kapitalových trhů USA

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE