Máme se bát dalších kroků Fed?

14.12.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


V tomto týdnu se s vysokou pravděpodobností dočkáme historické události. Proběhne totiž dlouho očekávané zasedání měnového výboru Fed, který by měl poprvé po téměř deseti letech přikročit ke zvýšení hlavní úrokové sazby.

Ta se nyní nachází na svém technickém minimu, v pásmu 0-0,25 %. K utažení monetární politiky vybízí americké centrální bankéře zejména situace na trhu práce, který se již plně zotavil z následků finanční krize. Velmi dobře si vede také nemovitostní trh a obnovila se také spotřebitelská důvěra domácností.

Pravděpodobnost, že se opravdu dočkáme navýšení úrokových sazeb, je aktuálně nastavena na 80 %. Někteří členové měnového výboru s restrikcemi nadále váhají zejména kvůli už tak silným úrovním amerického dolaru, který ztěžuje pozici tamních exportérů na zahraničních trzích. Po zvýšení sazeb je totiž velmi pravděpodobné, že dolar posílí ještě více a situace amerických vývozců se dál zhorší. Očekávám však, že se tyto obavy podaří překonat a k navýšení úrokových sazeb skutečně dojde. Pro finanční trhy by to vzhledem k nastavenému očekávání nemělo být žádným překvapením.

Klíčovým faktorem bude následné vyjádření Yellenové k výhledu dalšího směřování měnové politiky. Investoři budou čekat na ujištění, že se nechystá žádné zběsilé utahování měnové politiky. Ekonomika USA sice roste, nicméně její oživení je stále ještě velmi křehké, proto je zapotřebí velmi citlivého přístupu ze strany centrálních bankéřů. V opačném případě by hrozilo utlumení ekonomické aktivity či dokonce recese, která by byla schopna přerušit i aktuální býčí trend zámořských akciových indexů.

Pro akcionáře bude jistě přínosné podívat se, jak významné americké indexy reagovaly na restriktivní monetární politiku Fedu v minulosti. Takovýto pohled nabízí níže uvedená tabulka.

20151214_fed_1

Z uvedených dat vyplývá, že ani zahájení fáze navyšování úrokových sazeb nezpůsobuje zvrat v nastaveném trendu akciových trhů. Naopak mají akcie tendenci dále posilovat, a to až do doby, než se přeruší růst ekonomiky a dostaví se recese. Toho bychom se v příštím roce s nejvyšší pravděpodobností dočkat neměli. Hrubý domácí produkt by se měl v USA naopak zvýšit, a to o odhadovaných 2,5 %.

Autor příspěvku: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE