Ropa globální růst neohrozí

29.04.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Průměrná cena ropy by se měla letos udržovat na 40 dolarech za barel a neměla by mít zásadní dopad na globální růst, který by měl dosahovat 2,9 procenta. Ve své nejnovější analýze to uvádí společnost Euler Hermes.

Trvalé zvyšování ceny ropy utlumilo od poloviny loňského roku růst globální ekonomiky a spolu s vyvolaným růstem inflace o 0,5 % v Evropě a o jedno procento v USA tak negativně ovlivnilo kupní sílu spotřebitelů. Celosvětové zpomalení bude pokračovat i v tomto roce. Zůstanou-li však ceny ropy na své nynější úrovni, vliv na inflaci se vytratí. „Situace by se mohla dokonce obrátit, jestliže cena ropy prudce klesne,“ říká Philippe Brossard, ředitel pro výzkum společnosti Euler Hermes, podle něhož by zahraniční obchod eurozóny výrazně posílilo také snížení kurzu eura.

Jestliže nedojde ke strukturálním změnám v globální ekonomice, je pravděpodobnost, že ceny komodit zůstanou v příštích dvou letech na své stávající úrovni, velmi nízká. Zejména ceny ropy by v tomto roce měly klesnout,“ poznamenal Philippe Brossard.

Spolu se zpomalením mezinárodního růstu a s oživením produkce ropy v zemích, které nejsou členy organizace OPEC, jako je Rusko, africké státy a země na pobřeží Kaspického moře, by se měla zmírnit celosvětová poptávka. „Do konce letošního roku by se cena ropy za barel měla postupně snižovat až na 35 dolarů za barel, takže roční průměrná cena za tuto surovinu by měla dosáhnout 40 dolarů,“ dodal Philippe Brossard.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE