Britské banky navazují na páteční propad; Deutsche Bank očekává obnovení QE ve Velké Británii

27.06.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Akcie britských bank jsou opět pod silným tlakem, když navazují na páteční největší pokles od finanční krize v roce 2008...

...

Následující obrázek ukazuje procentuální změnu od referenda a dnes.

Banka Royal Bank of Scotland (RBS) za dva dny klesla o 31 %, zatímco Barclays odepsala 27 %. Obchodování s akciemi těchto bank bylo po otevření trhů na pět minut pozastaveno kvůli volatilitě.

S poklesem cen akcií investoři preferují bezpečné přístavy jako zlato nebo vládní dluhopisy. Výnos 10letého britského dluhopisu se poprvé v historii propadl pod 1 %, jak ukazuje následující graf.  

 \"\"

Cena dluhopisů roste (klesá výnos) navzdory varování, že by Velká Británie mohla obdržet snížení kreditního ratingu kvůli nejistému ekonomickému výhledu. Britské dluhopisy zůstávají podle některých analytiků a komentátorů nadále bezpečným přístavem. Někteří ekonomové nicméně namítají, že důvodem nízkých výnosů může být očekávání snížení úrokových sazeb Bank of England a obnovení kvantitativního uvolňování. Jedná se tedy o negativní zprávu pro penzijní fondy a pojišťovny, kterým nízké úrokové sazby nesvědčí.

Deutsche Bank dnes oznámila, že očekává snížení sazeb centrální bankou Bank of England o 0,25 p. b. v srpnu a v září další snížení o 0,15 p. b. spolu s obnovením kvantitativního uvolňování (QE) ve formě nákupů dluhopisů. Podle Deutsche Bank jsou britské banky v daleko lepší kondici než ve finanční krizi 2008. Úrovně kapitálu a kvalita je lepší, zatímco klíčové expozice jsou nižší. Deutsche Bank v hlavním scénáři počítá s monetárním uvolněním, což se projeví v nižších maržích a nižším růstu půjček. Volatilita u akcií britských bank může pokračovat i v příštích týdnech nebo měsících kvůli nejistému vývoji dividend a možnou změnou vedení.

Zdroj: Financial Times


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch

Články ze sekce: INVESTICE