Japonskému jenu vychází slunce

19.05.2006 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Při důkladné analýze současných a očekávaných ekonomických faktorů vychází najevo, že nákup jenu a prodej amerického dolaru by mohl patřit k nejzajímavějším investicím roku 2006.

Americký dolar se nachází v dlouhodobém sestupném trendu, jehož hlavní příčinou je nerovnováha v obchodní bilanci USA. Spojené státy dovážejí mnohem více zboží, než jsou schopny vyvézt a tak vzniká nerovnováha. Přirozeným způsobem odstranění této nerovnováhy je pokles hodnoty dolaru, který Američanům zdražuje dovozy a naopak zvýhodňuje jejich výrobky v zahraničí. I přesto, že dolar od roku 2002 do roku 2005 ztratil 30% své hodnoty, nerovnováha se nevyrovnala, naopak se prohlubuje.

V roce 2005 se pád dolaru zastavil a americká měna dokonce posilovala, protože Fed razantně zvyšoval úrokové sazby a vysoké úroky lákaly investory uchovat své peníze v dolarech. Nyní je však růst úroků zřejmě u konce a staré nemoci dolaru opět vyplouvají na světlo. Další pokles dolaru je velmi pravděpodobný a japonský jen je jednou z nejzajímavějších měn, kterou proti dolaru spekulovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE