Obchod na vzestup ceny stříbra

10.11.2006 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


"Stříbro patří mezi nejzajímavější investice současnosti". Tato věta se pomalu stává klišé v našich analýzách, kde již dlouhou dobu tento kov doporučujeme k nákupu. Ale tato věta má také cenu miliónů.

V poslední analýze z prosince 2005 jsme při ceně 838 centů uváděli: „Nyní by mohl přijít skutečný růstový trend, který by mohl překonat i ty nejoptimističtější předpoklady…“ Následný růst ceny stříbra skutečně naše předpoklady překonal, a to velmi výrazně. Cena prudce vylétla až na 1500 centů! Při investici do 1 futures kontraktu (tehdejší margin 3080 USD) by profit dosáhl až 33.100 USD, tj. 1074 % vůči margin! Není nadnesené tvrdit, že trh stříbra nyní poskytuje příležitosti, které se naskytnou jednou za život. Je jasné, že vybrat zisk na maximálních cenách je spíše otázka štěstí, nicméně i při nevybírání zisků a držení obchodu až do současnosti mohl dlouhodobý investor při současné ceně 1263 centů být stále v solidním profitu 21.250 USD.

Nemá cenu se ale zabývat historií, důležitý je pohled do budoucnosti. A i ten je stále optimistický. Po fenomenálním růstu na 15 USD za unci přišla korekce, která trvala 4 měsíce. Slabí investoři trh opustili, krátkodobí vybrali zisky a nyní je trh znovu v situaci, kdy své pozice drží pevní dlouhodobí investoři, kteří jen tak prodávat nebudou.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE