eTrader: rok 2017 cenám komodit zatím nepřeje

01.08.2017 | , eTrader.cz
SEO články


Pryč jsou časy, kdy většina analytiků tvrdila, že komodity až na malé výkyvy porostou a bude je hnát hlad, a to i doslova, který s rostoucí globální ekonomikou i populací navyšuje stranu poptávky. Jak ukazuje analýza společnosti eTrader, letošek jde proti tomuto klišé.

Nejvíce rozruchu na globálním komoditním trhu stále způsobuje ropa, jejíž cena i přes úsilí kartelu OPEC klesá. Zlato sice v prvním pololetí rostlo, ale analytici mu do konce roku příliš potenciálu nedávají. Světlou vyjímku tak v tradingu komodit tvoří pšenice, která od začátku roku poskočila o 20 %.

Cena ropy od začátku roku klesá, což dělá vrásky nejenom kartelu OPEC, který se svou politikou snaží poklesu cen zabránit, ale i investorům, kteří mají obavu o stabilitu trhu. Dle prognóz má cena ropy i přes výkyvy dále klesat až pod hranici 43 $ za barel začátkem prvního kvartálu 2018.

eTrader1

Cena zlata i přes dva výrazné propady oproti začátku roku vzrostla zpoza hranice 1150 $ k 1233 $. Zlato si ale nezískalo důvěru prognostiků, kteří sází na pokles ceny do konce roku 2017. Stříbro víceméně stagnuje okolo 16,45 $ a dle odhadu eTrader by mělo do konce roku mírně klesnout.

eTrader2

Pšenice provádí cenový trhák, když od začátku roku vzrostla o 20 % na 518 $. Stejně jako u zlata se ale předpokládá pokles, a to k 432 $. Klimatické podmínky zřejmě nebudou přát úrodě, což se projevuje i na očekáváních. Na rozdíl od zlata si tak získala důvěru analytiků, a tak je jí předvídán 16% nárůst ceny ještě do konce roku. Rostoucí trend, byť výrazně nižší, je možné očekávat i u kukuřice. Kukuřice totiž také rostla na 376 $, ale nedosáhla tak dramatických výsledků jako pšenice.

eTrader3

Ceny cukru propadají od únoru roku 2017 až pod 13 $, kde by měla cena dle prognóz do konce roku zůstat. Káva je na pomyslné houpačce, kdy ceny propadají a potom rostou. V průměru však dochází k poklesu ceny pod 125$, nad kterou by se do konce roku neměla dlouhodobě vyšplhat.


Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

Autor článku

reklama