Akciové výhody

Jaké jsou výhody investice do akcií?

  • Výnos z pohybu kurzu
  • Dividenda
  • Podíl na významných společnostech v tuzemsku i zahraničí
  • Nulové zdanění výnosů z pohybu kurzu při držbě akcie delší než 6 měsíců
  • Snazší prodej než u dluhopisů

Dlouhodobá investice do akcií má smysl. Optimální doba investice do akcií se počítá v letech. Někteří odborníci doporučují tento typ cenných papírů držet minimálně deset let. Opírat se mohou o nesčetné statistiky z řady zemí světa (například USA, SRN, Evropa), ve kterých fungují rozvinuté akciové trhy. Čím déle akcie budete ve svém portfoliu držet, tím pravděpodobněji budou Vaše výnosy vyšší než z jakékoli jiné investice. Během investování buďte připraveni na dočasné výkyvy hodnoty svého portfolia. Vězte ovšem, že v delším období mají tyto výkyvy na celkový výnos pouze nepatrný vliv.

Akcie nepatří mezi krátkodobé investiční instrumenty. Tomu, kdo akcie nakupuje a obratem prodává, při konečném účtování zpravidla zbývají pouze oči pro pláč. Krátkodobý zisk z obchodování s akciemi lze v mnohém srovnávat s náhodnou výhrou při hře v kasinu. Myslete vždy na to, že musíte vydělat i na poplatky obchodníků s cennými papíry.

Přestaňme se ale už bavit jen o výnosech akcií z pohybu kurzu. Akcie nenabízejí jen toto zhodnocení. Jejich vlastnictví zakládá právo na výplatu dividendy, tedy podílu na zisku akciové společnosti. Jako akcionář se mžete podílet na výnosech z hospodaření různých společností. Představte si, že třeba i takových firem jako Coca-Cola, Microsoft, Siemens nebo Nokia.

Láká vás investice do akcií, seznamte se s tím, jak postupovat. Koukněte se na aktuální vývoj na domácí burze a zahraničních trzích … nebo si přečtěte zajímavá doporučení, která se při nákupu akcií mohou vždy hodit!

 
 
 
reklama