Články, komentáře

PODCAST: Do hodinek investujte podle svých zájmů a osobnosti, radí sběratel

18.08.  |  Michal Bureš

Jak si správně vybrat investiční hodinky? Jak o zakoupený kus pečovat a můžete ho nosit? Kde hodinky nakupovat? Co jsou to komplikace a jaký mají vliv na cenu hodinek? Je výhodné si hodinky sestavit s hodinářem na míru? Kolik stojí hodinky po Hitlerovi, Einsteinovi či Edvardu Benešovi? V podcastu Alternativní investice odpovídá Igor Sirota, šéfredaktor webu Timeforum a sběratel hodinek.

Hokejové karty jako alternativní investice: kolik stojí hokejisté z půdy?

30.05.  |  Michal Bureš

Inflace tvrdě dopadá na naše úspory, proto je dobré dočasně zbytné peníze raději investovat. Pro řadu lidí může být zajímavější je vložit do svého hobby spíš, než aby zkoumali zákonitosti finančních trhů. Uchovatelem hodnot mohou být i sbírky různých věcí. V prvním díle našeho seriálu o alternativním investování se podíváme, jak se dá vydělávat na hokejových kartách.

Jak poznat bezpečné dluhopisy a k čemu je agent pro zajištění?

08.06.  |  Lucie Mečířová

Jak mezi korporátními dluhopisy najít bezpečnou investici? A jakým způsobem vám s tímto problémem pomůže agent pro zajištění?

Vyplatí se ještě kupovat investiční byt na dluh? Příklady odpoví

31.01.  |  Redakce

Češi se často pouští do nákupů nemovitosti, která jim přináší měsíční příjem v podobě pronájmu. Vyplatí se ale pořád tento typ investice? Pojďme se společně podívat na praktické příklady.

Občané ČR utratili za státní dluhopisy více než 41,1 miliard korun

24.01.

Zájem občanů České republiky o státní dluhopisy zaznamenal rekordní nárůst. V rámci 13. upisovacího období, které probíhalo od 20. září 2021 do 23. prosince 2021, byly na účty občanů připsány dluhopisy přesahující 41 miliard korun.

Co je dobré vědět, když chcete investovat do dluhopisů?

13.10.  |  Lucie Mečířová

Jste nováček, který by rád zkusil vložit své peníze do dluhopisů anebo jste už nějakou dobu rovnou drobný investor? Pojďme se společně podívat na několik věcí, které byste při výběru vhodné investice rozhodně neměli přehlédnout.

Ušetřená tisícovka měsíčně: Do čeho ji investovat?

31.08.  |  Lucie Mečířová

Češi se pokouší spořit stále. Daleko výhodnější než běžně dostupné možnosti spoření však můžou být i investice, pokud si troufáte. Pojďme se společně podívat, do čeho je výhodné "hodit" tisícovku měsíčně.

Rozhovor s finančním ředitelem Avant: Naše fondy nejsou určené jen pro horních 10 000 nejbohatších

23.06.  |  Lucie Mečířová

Zajímáte se o investiční fondy? Pokud ano, přečtěte si náš rozhovor s finančním ředitelem společnosti Avant, jejíž růst nezastavila ani pandemie.

Rozhovor s Ondřejem Chládkem: Jak funguje investice do sudů s whisky

10.06.  |  Lucie Mečířová

Lákají vás investice do alkoholu? Společnost Trebitsch Whisky na konci loňského roku zavedla novou investiční příležitost, a to nákup whisky v sudech. Jak vše funguje a jaké je zhodnocení?

Inflace je tu. Zlato skupují banky i drobní investoři

03.06.  |  Jana Poncarová

Po zlatých cihličkách nebo sběratelských mincích je vysoká poptávka, a to kvůli inflaci i nejistotě ekonomického vývoje. Cena drahého kovu je vyšší, i když netrhá rekordy jako loni. I to investory láká.

Chcete investovat? Osvojte si základní pravidla finančníků

19.04.  |  Jana Poncarová

Vytvořili jste si finanční polštář, máte zajištěné bydlení, a ještě vám zbylo? Z peněz uložených na běžném nebo spořicím účtu si ukrajuje stále větší podíl inflace. Zhodnocení financí pak slibují různé investice. Než jim ale peníze svěříte, osvojte si základní pravidla investování.

Vyplatí se penzijní spoření? Nejsou lepší alternativy ke spoření?

13.04.  |  Redakce

Penzijní spoření patří i nadále k nejoblíbenějším produktům u Čechů, přestože výnosy v rámci penzijního spoření nebývají příliš vysoké. Vyplatí se vůbec zakládat penzijní spoření? Jaké máte alternativy?

Kolik zaplatí poražený vítězi soudního sporu?

17.03.

Vítěz soudního sporu má nárok, aby mu poražený zaplatil to, co vynaložil na vedení sporu jako platby právníkům, znalcům, soudní poplatky aj. Jak se tato náhrada počítá? Kdy je plná a kdy jen částečná?

Zazářilo a padá. Jak se vyvíjí cena zlata a co bude dál?

08.03.  |  Jana Poncarová

Loni byla cena zlata vyhnána vysoko a mnozí předpokládali, že drahý kov přinese závratné výkony i letos. Jenže trend se otočil a ceny zlata mají za sebou citelný propad. Znamená to, že v této nejisté době už ani investice do zlata nejsou jisté? 

Investování do Lega: 1. krok neotevřít krabici?

07.01.  |  Michal Bureš

Lego - kousek umělé hmoty, které pobláznilo svět vám může vynést balík a zároveň může uchovat hodnotu vaši peněz v této turbulentní době. Můžete si hrát s investičním legem? Jak začít investovat do Lega? A kde nakupovat zajímavé sety?

Investiční byty pořád vydělávají. Jaké nemovitosti nakoupit?

18.11.  |  Jana Poncarová

Zlevňující hypotéky a zrušení daně z nabytí nemovitosti jsou jedním z důvodů, proč je pořízení bytu na pronájem stále zajímavou investicí. A to přesto, že reality závratně nezlevňují. Podle jakých kritérií investiční byt v době koronaviru vybrat?

Zlato zažívá velký růst. I tak se vyplatí drahý kov nakupovat

27.10.  |  Jana Poncarová

Nevídaný růst. Tak popisují analytici a finančníci vývoj ceny zlata v posledním období. Kdo do něho investoval ještě před koronavirovou krizí, může nyní počítat zhodnocení na desítky procent. Zlato tak opět potvrdilo svoji pověstnou roli klidného přístavu v době bouře.

Filatelie slaví výročí: jsou známky dobrou alternativní investicí?

29.09.  |  Tomáš Skolek

Ekonomická krize přináší pokles ceny řady produktů, investoři musí vyvažovat, kam ukládat svoje peníze. Svou stálost znovu prokazují sběratelské předměty. Vedle vzácných mincí a bankovek, nebo starých automobilů jsou to tradičně i poštovní známky. Podle expertů jsou právě známky cenově velmi stabilní a ve středně a dlouhodobém horizontů generují velice slušné zhodnocení. Dokládají to i statistiky internetového portálu Aukro, přes který lidé od ledna 2018 do současnosti v oboru filatelie zobchodovali zboží v hodnotě 153 milionů korun.

4 důvody, proč investovat do realitních dluhopisů

17.09.  |  Redakce

V dnešní turbulentní době se mohou v oblasti investování objevovat obavy z dalšího vývoje. Konzervativní státní dluhopisy dnes nenesou v podstatě žádný výnos. Na oblibě tak získávají realitní dluhopisy, které vyhovují i konzervativněji založeným investorům, a především v dlouhodobém horizontu přináší průměrný stabilní výnos mezi pěti až dvanácti procenty ročně.

Do jakých drahých kovů investovat? Zlato, stříbro, nebo platina?

17.08.  |  Jana Poncarová

Kovy podle mnohých investorů i poradců patří do investičního portfolia, protože představují pomyslný přístav v době nejistoty. Záleží ovšem na tom, kdy kov nakoupíte a kterému dáte přednost.

Rozhovor: Jaký měla pandemie vliv na investiční vína a stařené destiláty

24.06.  |  Lucie Mečířová

Pandemie otřásla světem investic, a to včetně těch alternativních. Jak se dotkla cen investičních vín a stařených destilátů? Přečtěte si rozhovor.

Jak se světová ekonomika s pandemií mění?

19.05.  |  Lucie Mečířová

Jak moc se pandemie podepisuje na ekonomice? A jak moc ji změní? Na otázky odpovídá odborník Bc. Robert Vlášek, MBA, ředitel divize KAPITOL Gold.

Jak si udržet finanční plán: koronavirus a nákup levných akcií

13.03.  |  Redakce

Reakce na náhlé události, jako je koronavirus, musí reflektovat náš finanční plán. Každý finanční plán by proto měl rozlišovat krátký a dlouhý časový horizont. Jedna věc je totiž krátkodobé kolísání a něco jiného je plánování zdrojů na třicetiletý časový horizont.

Ceny akcií kvůli koronaviru klesají, zlato stoupá

12.03.  |  Redakce

Ve světě řádí od začátku prosince zcela nová infekce, virus COVID-19 ze skupiny koronavirů. Symptomy onemocnění se v mnohém podobají chřipce. Pokud je v případě chřipky řada otázek doposud nezodpovězena, pak koronavirus klade na vědce ještě větší nároky.

Rozhovor s Pavlem Břízou: Podle náročnosti umíme obhospodařovaný fond připravit v řádech měsíců

22.02.  |  Lucie Mečířová

Zajímáte se o investiční fondy? Na toto téma nám poskytl rozhovor Pavel Bříza, obchodní ředitel AVANT investiční společnost, a.s.

Když lidé investují do lidí. Internetové aukce půjček dokazují, že to jde i bez bank

17.02.  |  Redakce

Fenomén sdílené ekonomiky pronikl během několika uplynulých let do celé řady odvětví. Osvědčil se při hledání krátkodobého ubytování, v rámci takzvaných spolujízd či „co-worku“, tedy jakéhosi konceptu společných kanceláří. Ani finanční sektor ovšem v tomto ohledu nezůstal pozadu. Důkazem jsou čím dál oblíbenější aukce půjček, prostřednictvím kterých si mezi sebou půjčují peníze obyčejní lidé, aniž by k tomu potřebovali služby jakékoliv banky. Jak moc jsou ale ve skutečnosti výhodné?

Chcete investovat do zlata?

13.02.  |  Martin Ježek

Říká se, že zlato je jedna z mála záruk pro hodně špatné časy. Když nastane krize a hodnota peněz bude klesat, za zlato vždy něco koupíte nebo vyměníte. Částečně je to pravda. Zlato ale má i své negativní stránky.

Jak se daní příjmy z kapitálového majetku

23.01.  |  Lucie Mečířová

Máte příjmy, které spadají pod kapitálový majetek? Musíte si je zdanit sami anebo se k vám již dostanou zdaněné? A jakým způsobem se zahrnují do daňového přiznání?

Rozhovor s Ondřejem Chládkem o whisky TREBITSCH a založení investičního fondu SICAV

21.01.  |  Lucie Mečířová

Znáte Trebitsch whisky? Jedná se o českou značku, která se nemusí jen popíjet. Je možné do ní i investovat. Jakým způsobem a jak vysoký je roční výnos?

Recenze: investování pomocí Rentiéra od Zonky

13.01.  |  Redakce

Společnost Zonky spustila novou investiční službu Rentiér, který za vás zhodnotí vaše peníze investicí do stovek nízkorizikových spotřebitelských úvěrů stejně, jako to dělají banky. Sami si jen vyberete počáteční investici, o vše ostatní se za vás postarají. Jak Rentiér funguje? Proč investovat tímto způsobem a můžete si být na Zonky jistí, že jsou vaše peníze v bezpečí?   

Bankovní vklady loni inflaci neporazily, akciové fondy vynášely i dvouciferné zhodnocení

09.01.  |  Redakce

Zatímco vklady klientů v bankách (běžné účty, spořicí účty a termínované vklady) nedokázaly svými výnosy zhruba tříprocentní inflaci loni porazit, investice do akciových fondů přinesly často i dvouciferné zhodnocení. Vyplývá to z ankety mezi analytiky.

Do čeho Češi nejčastěji spoří a investují

06.12.  |  Lucie Mečířová

Češi jsou v oblasti spoření a investování opatrnější a spíše konzervativnější. Kam ukládají své peníze a jaké investiční nástroje nejčastěji volí?

Tipy na knihy, které vám pomohou zvýšit vaši finanční gramotnost

19.11.  |  Redakce

Učit se o financích je pro řadu z nás otrava. Ovšem zajímavé životní cesty vám mohou ukázat, jak spravovat své peníze, jak investovat a jak se z nedostatku peněz nezbláznit. Podívejte se na top 6 knih, které mnohdy otřásly světem financí.

Mince či bankovky jsou lákavější investicí než zlato, zhodnotí se rychleji

16.11.  |  Redakce

Láká vás investice do drahých kovů a zejména pak do zlata? Ještě víc než zlato vám mohou vydělat mince a bankovky.

Jsou investice do energetických fondů výhodné?

29.10.

Pakliže disponujete volnými peněžními prostředky, které máte v úmyslu zhodnotit, máte na výběr hned z několika možností. Některé z nich jsou zajímavé, jiné už tolik ne. Vše se většinou odvíjí od toho, kolik času chcete svým investičním záměrům věnovat, jak moc velké riziko jste ochotni podstoupit a kolik toho o dané problematice víte. Pokud si v těchto ohledech věříte, můžete zvolit i poněkud méně tradiční cestu a investovat například do energetických fondů.

Zajištění na horší časy: Kdy a jak nakoupit zlato?

24.10.  |  Jana Poncarová

Podle některých ekonomů i politiků nás čeká recese. Kdo má peníze navíc, zvažuje, kam je uložit. Zlato je jednou z možností. Pořídit si ho můžete jako mince, slitky nebo cihličky. Rychlý výdělek ale nečekejte.

Máte volné peníze? A chcete, aby jich bylo víc?

22.10.  |  Martin Ježek

Máte pocit, že vám peníze trochu přebývají a měly by spíš vydělávat, než ležet doma, nebo v bance? Nejste sami. Finanční poradci se s podobným typem zákazníků setkávají poměrně často. Co se tedy dá dělat?

Proč dětem založit stavební spoření?

07.10.  |  Lucie Mečířová

Uvažujete o tom, že dětem založíte stavební spoření? Bude smlouva výhodnější než pro dospělého? Jaké má vlastně stavebko výhody a proč spořit peníze zrovna na něm?

Proč je výhodné investovat do zlata?

09.09.  |  Lucie Mečířová

Chtěli byste začít investovat do zlata, ale bojíte se? Nejen, že investiční zlato dokáže dlouhodobě uchovávat hodnotu, ale jeho cena navíc stále roste. Co je o tomto drahém kovu dobré vědět?

Strach z neznámého – kryptoměnám důvěřuje pouze jeden z deseti

21.06.  |  Redakce

Podle nejnovější studie společnosti Kaspersky zabraňuje rozšíření kryptoměn neznalost a nedůvěra ze strany zákazníků. Report Kaspersky „Neprozkoumaná oblast: proč se uživatelé stále zdráhají používat kryptoměny“ odhalil, že 29 % lidí má na jednu stranu o digitálních měnách alespoň základní povědomí a chtěli by je používat. Na druhou stranu ale pouze jeden z deseti plně rozumí tomu, jak kryptoměny fungují.

Dividendy ze zahraničí jsou 25x menší než ty, co putují z Česka

30.04.  |  Michal Bureš

Zahraniční firmy z Česka odvedou stovky miliard korun. Minulý rok šlo o téměř 257 miliard korun. Kolik přiteče do Česka na dividendách ze zahraničí? A ze které země nejvíce? Z Německa či Slovenska?

Rozhovor: pro koho je vhodná investice do vína a stařených destilátů?

29.04.  |  Lucie Mečířová

Chtěli byste zkusit investovat do vína, whisky anebo jiného destilátu? V našem rozhovoru vám odborník řekne výnos i to, kolik potřebujete na investici peněz.

Našel bitcoin již svoje dno?

18.04.

S bitcoinem je to jako na houpačce. Raketově roste i klesá, až to jednoho překvapí. Můžeme se těšit na další překvapivý růst?

Jak nejlépe zhodnotit peníze?

26.03.  |  Martin Ježek

Přišli jste k penězům? Šetřili jste, dobře jste se oženili či vdaly nebo jste měli v Americe strýčka a on vám odkázal tisíce dolarů? Prostě výborné zprávy. Tak co teď s těmi penězi?

Jak jsem ve svých 23 letech vydělala svůj první milion v nejchudším státě Asie

09.03.  |  Redakce

Vyplatí se investovat do nemovitostí v Asii? Každá investice je tak trošku risk. Přečtěte si rozhovor s dívkou, která vzala všechny svoje peníze, vůbec se toho nebála a nakonec na tom možná i vydělala.

Není sazba jako sazba aneb co je p. a. či RPSN?

07.03.  |  Michal Bureš

Obří úrok na spořicím účtu, hypotéka atakující 1% sazbu či rychlá půjčka z klidu domova a téměř zdarma. I tak často působí reklamy na finanční produkty. Jak ale poznat pravou úrokovou sazbu a jak se vyznat v podmínkách finančních produktů?

Akcie Apple a Alphabet vymazaly letošní zisky

14.12.

Akcie technologických společností, které si získaly za posledních pár let na popularitě, nyní částečně stály za výprodeji na akciových trzích kvůli jejich obrovské kapitalizaci.

Výprodeje na akciových trzích mohly způsobit algoritmy

07.12.

Akciové trhy jsou opět pod tlakem a to navzdory pozitivním výstupům z víkendového summitu G20 v Argentině, kde se prezidenti dvou největších ekonomik Číny a USA dohodli na 90denním příměří v obchodním sporu, během kterého na sebe nebudou zavádět další cla. Akciové trhy vnímaly zprávy pozitivně a v pondělí otevřely silným nákupním gapem.

Postoj k obchodní válce s Čínou se po volbách v USA nemění

09.11.

V úterý proběhly ve Spojených státech volby a podle očekávání v Senátu většinu udrželi republikáni. Vesměs však zvítězili demokraté, když obsadili Sněmovnu reprezentantů a také v guvernérských volbách dokázali připravit republikány o čtyři státy.

Jak investovat do zlata? Zeptali jsme se odborníka

05.11.  |  Lucie Mečířová

Rádi byste zkusili investovat do zlata, ale máte strach anebo nevíte, jak na to? Bojíte se, že narazíte na špatného obchodníka? A jak ho vlastně poznat. Čtěte více a dozvíte se vše.

4 události, které vám napoví, kdy propad akcií najde své dno

01.11.

Akciové trhy jsou za posledních měsíc pod další vlnou výprodejů a nic na tom nemění ani výsledková sezona, která ve většině případů pozitivně překonává očekávání. Akcie konkrétních společností, které překonávají očekávání, rostou, indexy však zůstávají zatím pozadu a převládá negativní sentiment.

Co vše právě teď ovlivňuje kurz koruny k euru

24.10.

V tuzemsku nejsledovanější měnový pár nejen pro české spotřebitele, ale také pro české i zahraniční společnosti, řeč je o měnovém páru EURCZK. Jaké je aktuální dění na tomto měnovém páru a co všechno ovlivňuje poslední dobou jeho vývoj.

Trumpovy obchodní války a proměna čínské ekonomiky

25.09.

Čína se začíná otevírat ostatním zemím a chce více zpřístupnit trh druhé největší ekonomiky. Konkrétně Čína plánuje snížit průměrná dovozní cla u většiny svých obchodních partnerů a to již začátkem října. Slibuje si tak růst dovozů z ostatních zemí za nižší ceny a vyšší konkurenceschopnost, jakmile budou americké dovozy zasaženy zvýšenými dovozními cly, které čínská administrativa zveřejnila 25.9.

Nabídka ropy roste na rekordní úrovně

19.09.

Ropa se prozatím obchoduje za vyšší ceny, ale má zaděláno na výraznější korekci. Lze tak usuzovat z měsíčního reportu Mezinárodní energetické agentury (IEA), který poukázal na výrazný nárůst nabídky ropy na globálním trhu, která se dostala na rekordních 100 milionů barelů za den.

Den finanční gramotnosti: otestujte tu svou

08.09.  |  Redakce

V dnešní době je důležité naučit se číst, psát a počítat. Ale nejen to, je stále důležitější orientovat se správně ve svých osobních financí. A proto slavíme den finanční gramotnosti. Víte, jak moc finančně gramotní jste, či nejste?

„Swexit“ je novým strašákem Evropské unie

07.09.

Problém, který se na první pohled nezdá být takovým strašákem, jako byla Itálie, mohou být parlamentní volby ve Švédsku. Švédsko si prochází složitým obdobím a rostoucí popularita krajně pravicové, euroskeptické a populistické strany Švédští demokraté, může ohrozit budoucnost setrvání Švédska v bloku osmadvacítky. Mohou za to především množící se problémy s migranty, kterých přijalo Švédsko nejvíce v poměru na počet obyvatel v Evropě, ale i další problémy a to ve školství, zdravotnictví, sociálních služeb, atd.

Trump a FED se hádají, kdo způsobí zpomalení hospodářského růstu

31.08.

Není tomu ani dva týdny, co se americký prezident Donald Trump opřel do americké centrální banky, když řekl, že není nadšený ze zvyšování úrokových sazeb, ve kterých má v plánu banka postupně pokračovat.

Co je a k čemu slouží RPSN?

15.08.  |  Martin Ježek

Roční procentní sazba nákladů, tedy RPSN, vám může zamotat hlavu. Je dobré ji znát, nebo je lepší, když ji před námi banka přece jenom schová?

Investiční kola startupu: jak se připravit na investora?

12.06.  |  Lucie Mečířová

K tomu, aby měl startup úspěch, nepotřebujete jen nápad, ale zejména také dostatečné množství peněz. Mladým podnikatelům, kteří nemají dostatečnou finanční rezervu, potom nezbude nic jiného, než si najít investora. Jak se na to ale připravit?

3 teorie a investiční strategie, kdy nakoupit bitcoin

07.06.  |  Hana Bartušková

Investice do bitcoinu a dalších kryptoměn je silně riziková, volatilní a dost zisková investice. Potenciálně. A nebo taky ne, nebo taky na tom můžete prodělat poslední kalhoty. A proto si při investicích na kryptotrzích dejte pozor.

Hledáte atraktivní zhodnocení? Investujte do firem

01.06.  |  Redakce

Kdo hledá zajímavý výnos, může se podílet na financování firem. Podnikatelé nebo malé a střední podniky hledají díky příznivému ekonomickému vývoji různé cesty, jak financovat rozvoj svého byznysu. Vzniká tak mnoho nových příležitostí, jak v době nízkých úrokových sazeb kvalitně zhodnotit volné finanční prostředky. Díky FinTech platformám jsou investice do firem dostupné i drobným investorům.

Bitcoin jako blockchain: investujte, technologická změna se blíží

14.04.  |  Hana Bartušková

Bitcoin se v loňském roce stal bez pochyb součástí mezinárodního finančního systému a kryptoměny jako takové vstoupily do mnoha investičních portfólií. Odborníci se shodují v tom, že bitcoin a další kryptoměny jsou velmi rizikové investice, které se můžou vyplatit stonásobně, ale také na nich můžete velmi prodělat. Proto také se doporučuje do bitcoinu investovat pouze tolik peněz, kolik si můžete dovolit kdykoliv ztratit. Jak je na tom ale blockchain jako takový?

Bojíte se investovat? S eToro můžete kopírovat styl úspěšných

10.04.  |  Lucie Mečířová

Rádi byste začali investovat, ale máte strach, že akorát tak proděláte? Nová platforma podporuje finanční gramotnost a učí mladé investory, jak pochytit um od starších.

Jak děti finančně zajistit bez rizika?

02.01.  |  Martin Ježek

Slyšíme kolem sebe, jak zabezpečit své děti, jak je nenechat napospas, kdyby se s rodiči náhodou něco stalo. Všechny jsou samozřejmě nejlepší a nejvýhodnější, a to pro každého. Tyhle kampaně asi marketérům nebaštíte, ale pro jistotu vám poradíme, jak neudělat chybu.

Světový den spoření: když ušetříte 10 korun denně

31.10.  |  Redakce

31. října se slaví Světový den spoření. Ten byl ustanoven v roce 1924 v Miláně v Itálii na světovém bankovním kongresu. Tento den měl propagovat možnosti spoření a povzbudit i jen běžné střadatele ke spoření.

Jak prověřit (nejen investiční) firmu, která se vám nezdá

17.10.  |  Lucie Mečířová

Finanční poradce vám nabízí přehnaně výhodné spoření, investice anebo rovnou nebankovní rychlou půjčku na ruku. Určitě jste se s tím minimálně jednou za život taky setkali. Pokud se vám s firmou něco nezdá být v pořádku, naslouchejte intuici a začněte žhavit internet.

Banka vám nechce dát spotřebitelskou půjčku? Zkuste online půjčku od lidí

13.10.  |  Martin Ježek

Peer to peer půjčky, neboli P2P, u nás existují již několik let. Funguje to jednoduše: lidé půjčují ostatním a vše organizují a také na výsledek dohlížejí organizátoři na internetu.

Pražská burza cenných papírů spouští projekt START

11.10.  |  Tomáš Procházka

Pražská burza cenný papírů BCCP opět spustila projekt START, který byl poprvé představen před 5 lety. Jeho nová verze velice usnadní středním firmám získat potřebný kapitál a na druhé straně investorům zhodnotit své prostředky.

Týdeník Euro z vydavatelství Mladá fronta přichází se speciálem Euro Top miliardáři 2017

25.09.  |  Euro.cz

Praha 25. září 2017 – Vydavatelství Mladá fronta, divize Ekonomických titulů již počtvrté připravily samostatně prodejný tištěný speciál o českých a slovenských miliardářích. Žebříček stovky nejbohatších Čechů a Slováků vychází 25. září 2017 jako speciální příloha týdeníku Euro s názvem Euro Top miliardáři 2017. V posledním roce výrazně narostla hodnota majetku Daniela Křetínského, Patrika Tkáče i Radovana Vítka. Jen osm ze stovky nejbohatších si loni pohoršilo.

Paradoxy životního pojištění: Češi se bojí úrazů, největším rizikem jsou ale nemoci

23.08.  |  Redakce

Průzkum ukázal, že pokud jde o životní pojištění, tak Češi se nejčastěji pojišťují proti následkům úrazu, ale na vážné nemoci zapomínají. Přitom ale právě nemoc patří k nejčastějším důvodům poklesu budoucích příjmů. Jak máte nastavené životní pojištění vy?

Která 3 slova zachránila před pěti lety euro?

16.08.  |  Michala Moravcová

Tři slova Maria Draghiho (whatever it takes) před 5 lety změnila vývoj evropské dluhové krize.

Potřebuje Fed skutečně snižovat svoji bilanci?

28.07.  |  Michala Moravcová

Americká centrální banka (Fed) se chystá snižovat objem své bilance, která v průběhu finanční krize narostla o 3 bilióny dolarů na celkovou sumu 4,5 biliónu dolarů.

Purple Trading: Přední světový Forexový Broker s empatií

14.07.  |  Redakce

Forexový broker Purple Trading přichází s vizí, inovací a do světa forexového tradingu přináší změnu, která je tak trochu fialová.

5 tipů, jak správně investovat do podílových fondů

11.07.  |  Lukáš Urbánek

Investování do podílových fondů nabízí vysoké výnosy a dobré zhodnocení peněz. Ale také s sebou nese vyšší riziko než například penzijní připojištění nebo stavební spoření. Máme pro vás 5 tipů, jak začít.

Za půl roku končí Yellenová v čele Fedu, jak si vedla?

13.06.  |  Michala Moravcová

Americká centrální banka (Fed) jako jediná centrální banka rozvinutých zemí míří svojí měnovou politikou na dva cíle, a to trh práce a cenovou hladinu. Zatímco situace na trhu práce se za působení Janet Yellenové v křesle šéfky Fedu signifikantně zlepšila, druhý cíl inflace zůstává nedosažitelný.

7 nejčastějších omylů při investici do zlata

30.05.  |  Euro.cz

V nejistých dobách se lidé obracejí k investicím do zlata. Kdo však nemá s tímto drahým kovem zkušenosti, může se dopustit řady chyb. Z „bezpečného přístavu“ pro vaše peníze se velmi rychle může stát ztrátová investice.

Itálie, další Achillova pata eurozóny

25.05.  |  Michala Moravcová

Po francouzských prezidentských volbách si investoři vezmou na mušku Itálii. Pokud si někdo myslí, nebo jenom tajně doufá, že evropská ekonomika je po vítězství Emanuela Macrona mimo politické nebezpečí, pak je bohužel na omylu. Zdá se, že italské problémy jsou momentálně nejslabším článkem eurozóny a finanční trhy postupně zaměří veškerou svojí pozornost na politickou scénu v Římě, kde by se měly konat parlamentní volby nejpozději v květnu příštího roku.

10 dobrých důvodů, proč se světové trhy opět propadnou

18.05.  |  Euro.cz

Krize eura i světová finanční recese se zdají být zažehnány, světové hospodářství běží na plný výkon a inflace roste. To vše svědčí pro rostoucí kurzy akcií a burzovní indexy také rostou. Ještě více důvodů ale mluví pro naprostý krach.

Jaké budou první kroky Emmanuela Macrona?

11.05.  |  Michala Moravcová

Emmanuel Macron se stal nejmladším prezidentem Francie. Avšak věk ho neochrání před složitými úkoly, kterým bude čelit. Musí sjednotit rozdělenou zemi, kde v posledních letech vznikl odpor k tradičním politickým stranám a frustrace z domácí a evropské politické scény.

Jak se proinvestovat ke svému prvnímu milionu za deset, dvacet nebo třicet let

28.04.  |  Hana Bartušková

Chcete být milionářem? Archimédes kdysi prohlásil: "Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu celou Zemí." Pokud jde o investice, tak můžeme zase směle prohlásit: "Dejte mi dostatečně dlouhé období a našetřím miliony s minimálními vklady." Věděli jste, že můžete být jednou milionář, i když si šetříte jen dvě stovky měsíčně?

Myslí to Francie a Itálie s euro exitem vážně?

18.04.  |  Michala Moravcová

Marine Le Penová a Beppe Grillo, představitelé francouzské a italské krajní pravice, stavějí svoji politickou kariéru na odporu proti Evropské unii a eurozóně. Oba dva předstupují v předvolebních kampaních před své voliče s velkými hesly, které mají v sobě slovo exit. Chtějí návrat k vlastní měně a opustit hospodářské společenství evropských zemí.

Analytici přes konec intervencí výraznou změnu cen PHM nečekají

12.04.  |  ČTK

Čtvrteční ukončení režimu devizových intervencí Českou národní bankou i páteční útok amerických vojenských sil na leteckou základnu v Sýrii podle analytiků tuzemský trh s benzinem a naftou příliš neovlivnily.

ČNB ukončila intervence, koruna může posílit pod 27 Kč/EUR

06.04.  |  ČTK

Bankovní rada České národní banky dnes s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro. Banka ale zároveň již dříve upozornila, že bude připravena případné nadměrné výkyvy kurzu koruny po ukončení závazku zmírňovat svými nástroji.

5 nejčastějších chyb, které děláte jako investor

05.04.  |  Hana Bartušková

Chyby při investování peněz udělá někdy každý. Místo zhodnocení investic se tak můžete dočkat malých výnosů, nebo dokonce ztráty. Jsou ale určité chyby, kterých se většinou dopouští začátečníci v investování a kterým je jednoduché se vyhnout. Tak co, umíte investovat své peníze bez chyb?

Pomohly intervence předejít deflaci a za jakou cenu?

04.04.  |  Michala Moravcová

Česká národní banka (ČNB) se rozhodla 7. listopadu 2013 začít používat kurz koruny jako další nástroj měnové politiky. V tento den koruna nečekaně oslabila proti euru o 4,85 procenta, když se v průběhu jedné hodiny skokově hnula z hodnoty 25,75 na 27,00 za euro. Kurzu české koruny proti euru trvalo přibližně rok a půl, než se pevně usadil na intervenční hladině 27,00.

Polovina exportérů očekává měsíc po konci intervencí kurz 26 Kč

04.04.  |  ČTK

Téměř polovina vývozních firem (46 pct) předpokládá, že kurz koruny se měsíc po ukončení intervencí České národní banky bude pohybovat v rozmezí od 26 do 26,50 Kč za euro. Nejvíc exportérů očekává konec kurzového závazku ve čtvrtek 13. dubna, poté co statistici zveřejní v pondělí údaj o inflaci za březen. Ukázal to průzkum Asociace exportérů. Zájem vývozců o zajištění proti neočekávanému pohybu kurzu koruny se letos prudce zvýšil.

20 let Finance.cz: Rekordní návštěvnost a nový vzhled

24.03.  |  Lukáš Pololáník

Portál Finance.cz oslavil na konci minulého měsíce 20 let své existence. Jedná se o nejstarší web věnovaný osobním financím v Česku. Finance.cz i po 20 letech stále rostou, což ukázaly poslední únorové dny, kdy stránky dosáhly absolutního rekordu v návštěvnosti. V roce 2017 se čtenáři a uživatelé dočkají nového responzivního designu stránek.

Jaký jste investor podle své krevní skupiny?

22.03.  |  Hana Bartušková

Věděli jste, že krevní skupiny jsou různě geograficky rozšířené a že s každou krevní skupinou jsou spojené jiné charakterové vlastnosti? Pokud znáte svou krevní skupinu, tak vám povíme, jaký jste investor.

ČNB může intervence ukončit dříve než v polovině roku, uvedl Zeman

20.03.  |  ČTK

Česká národní banka (ČNB) by mohla ukončit intervence proti posilování koruny dříve než v půlce letošního roku, o které zatím hovoří členové bankovní rady. Při návštěvě Olomouckého kraje to dnes řekl prezident Miloš Zeman, který patří k odpůrcům devizových intervencí a v závěru minulého týdne o nich jednal s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem.

Technologie budoucnosti už v roce 2017

08.03.  |  Hana Bartušková

Technologie v dnešní době umí věci, které jsme si před pár lety ani nedokázali představit. Stejně jako jsme před pár lety drželi v ruce svůj první notebook s údivem a čekali od něj velké věci. Přesně tak teď můžeme čekat nově ještě větší věci od předmětů běžné potřeby, od svého auta nebo u svého domu.

Euro oslavilo 15. narozeniny: jaké vysvědčení si odnáší ze základní školy?

03.03.  |  Hana Bartušková

Euro oslavilo patnácté narozeniny a dostalo svou první občanku. Jak si vedlo celých patnáct let a kolik let má ještě před sebou?

Fondové investování pro začátečníky: otázky a odpovědi

28.02.  |  Hana Bartušková

Fondové investování je určitou alternativou k běžnému spoření. Nabízí větší výnos, ale často je spojováno s větším rizikem. Fondy také vypadají složitější a méně dostupné pro běžné úspory. Jak je to s fondovým investováním ale opravdu? Zatím jste se fondů báli a raději si syslíte peníze na účtu? To ale vůbec nemusíte.

Co je to Carry Trade a oživí inflace zájem o tyto obchody?

17.02.  |  Michala Moravcová

Finanční krize, kterou spustil pád investiční banky Lehman Brothers se rozšířila jako smrtelná nákaza do celého světa. Primárně postihla kapitálové trhy a jejich hlavní účastníky - banky, následně se přetavila do komplexních ekonomických systémů. Není divu, že finanční trhy po takovéto události změnily svůj charakter a už skoro nic není tak, jak bývalo. Bohatí soukromí investoři si v prostředí nulových až záporných úrokových sazeb zvykli držet hotovost a sedět na penězích. Po špatných zkušenostech z krize, kdy mnozí ztratili i kalhoty, se straní rizikových aktiv. Finanční nákaza způsobila ztrátu důvěry v bankovní systém. Hotovost držena jen tak na běžných účtech se stala pro mnohé komfortní, hlavně bezrizikovou investicí, na níž v čase deflace neprodělávali.

Rok kohouta: čínský horoskop pro vaše finance v roce 2017

10.02.  |  Hana Bartušková

Koncem ledna se slaví čínský nový rok. A podle čínského horoskopu jsme vstoupili do roka kohouta. Jaký rok předvídá kohoutí horoskop, jak se nám bude pracovat a jak na tom budou letos naše peníze?

Jaký bude rok 2017 pro měny rozvíjejících se zemí?

10.02.  |  Michala Moravcová

Lednový cenový vzestup měn rozvíjejících se trhů by se mohl v průběhu letošního roku rychle zastavit. Nástup Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta přinesl na finanční trhy hodně optimismu, který podpořil apetit po rizikových aktivech, mezi něž se řadí i měny rozvíjejících se zemí. Dokonce i mexickému pesu (MXN), které je vystavené výhrůžkám výstavby zdi na hranicích a zrušení obchodní dohody (NAFTA) s USA, se podařilo vymazat část předvolebních ztrát. Mexické peso oslabilo po prezidentských volbách proti americkému dolaru o 16 procent.

Jaké výhody má investování a na co si dát pozor?

06.02.  |  Martin Ježek

Když se řekne investování, každý většinou pomyslí na to, co je mu blízkého: nemovitosti, bankovní vklady, akcie, dluhopisy, podílové fondy nebo třeba akcie. Jaké jsou přínosy i rizika jednotlivých investic?

80 dolarů za barel ropy. Co by to znamenalo pro inflaci a ekonomiku eurozóny?

02.02.  |  Lucie Vokurková

Raketový nárůst ceny ropy dostal v listopadu inflaci měřenou indexem spotřebitelských cen (CPI) v eurozóně ze záporných čísel na meziročních 0,6 procenta. Následně v prosinci inflace meziročně posílila o 1,1 procenta, nejdynamičtěji od roku 2013. Ve stejném období se cena americké ropy WTI vyšplhala na nejvyšší hodnotu od léta 2015, 55 amerických dolarů za barel. Ropu nakopla dohoda zemí OPEC o snížení denního objemu těžby o 1,2 miliónu barelů denně. Poté se přidalo k dohodě i Rusko, které se zavázalo zredukovat těžbu o 300 000 barelů denně. Toto opatření svůj účel zatím plní, nabídka černého zlata se snižuje a cena roste. Vyšší cena ropy však zanechá stopy ať už na vývoji inflace nebo ekonomického růstu.

Co žene dolar nahoru a naopak euro dolů?

25.01.  |  Michala Moravcová

Evropská ekonomika zakončila rok 2016 fenomenálně. Indexy nákupních manažerů (PMI) dosáhly v prosinci nejvyšší hodnoty za 5 a půl roku. Složený index nákupních manažerů (PMI) od společnosti IHS Markit stoupl v prosinci na 54,4 bodu, nejvyšší úroveň od května 2011. Tuto ekonomickou expanzi, kterou provázelo nejvýraznější zvyšování cen od poloviny roku 2011, uvítají představitelé Evropské centrální banky (ECB), kteří se snaží popohnat růst inflace prostřednictvím uvolněných měnových podmínek (záporné úrokové sazby a program kvantitativního uvolňování). Avšak euru se tak dobře jako ekonomice nedařilo. Posílilo jenom proti libře, a to díky referendu o brexitu. Jinak oslabilo proti všem ostatním hlavním měnám. Nejvíce ztratilo proti kanadskému dolaru a japonskému jenu, v obou případech o více než 6 procent.

5 věcí, které ovlivní hodnotu vašich investic v roce 2017

23.01.  |  Hana Bartušková

Co ovlivní investice a jejich růst v roce 2017? Odborníci a investiční poradci se shodují, že kromě politické situace, Brexitu a trumpoekonomie, to budou nejspíš i měnové kurzy, posilování dolaru, růst úrokových sazeb a také růst v emerging economies. Ať už investujete přímo do akcií nebo třeba do fondů, které nabízí vaše banka, tak nejdůležitější současné trendy je dobré znát.

5 odstínů Brexitu: na který je EU připravená?

18.01.  |  Hana Bartušková

Po více než půl roce tápání a očekávání konkrétnějších rysů Brexitu, začíná vystoupení Velké Británie z EU nabývat jasnější obrysy. Velká Británie nezůstane na vnitřním trhu EU, ale ráda by zachovala spolupráci v určitých oblastech a také alespoň částečně stávající podobu obchodních vztahů s EU. Řekla to ve svém projevu Theresa May, ministerská předsedkyně Velké Británie.
« Předchozí 1 2 3 4 7 13 19 25

11:06 Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb…  |  Patria.cz
10:05 Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného…  |  Patria.cz
09:10 Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU,…  |  Patria.cz
08:05 Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu  |  Patria.cz
17:24 Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?  |  Patria.cz
16:02 Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…  |  Patria.cz
14:50 Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly,…  |  Patria.cz
12:09 Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8…  |  Patria.cz
10:56 Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku…  |  Patria.cz
10:26 Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát…  |  Patria.cz
09:58 ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru…  |  Patria.cz
09:31 Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé…  |  Patria.cz
09:13 Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o…  |  Patria.cz
08:50 Putin jasně vyhrál volby, Rusko se podle něj ubírá správnou…  |  Patria.cz
08:50 Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb…  |  Patria.cz
06:36 Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace,…  |  Patria.cz
09:55 Víkendář: Trh s elektromobily se posouvá k realismu  |  Patria.cz
15:04 Poslední data dávají Fedu další důvody pro odložení…  |  Patria.cz
08:59 Víkendář: Americké banky a jeden z neúspěšnějších příběhů…  |  Patria.cz
17:50 Riziko čínských akcií a hodnota stabilního prostředí  |  Patria.cz
15:56 Apple zaplatí 490 milionů dolarů za urovnání žaloby ze…  |  Patria.cz
15:25 Největší německá realitní firma Vonovia má za loňský rok…  |  Patria.cz
15:02 ČNB příští týden sníží sazby patrně opět o půl procentního…  |  Patria.cz
13:16 Perly týdne: Korea jako sázka na nové technologie,…  |  Patria.cz
12:20 ECB začala jednat o snížení sazeb, řekl člen Rady guvernérů…  |  Patria.cz

 
 
reklama