Rozhovor: Jaký měla pandemie vliv na investiční vína a stařené destiláty

24.06.2020 | , Finance.cz
INVESTICE


Pandemie otřásla světem investic, a to včetně těch alternativních. Jak se dotkla cen investičních vín a stařených destilátů? Přečtěte si rozhovor.

Na otázky pro Finance.cz odpovídal Martin Nejedlý, zakladatel investičního fondu Wine Management.

Jak se v době koronavirové pandemie daří alternativním investicím?

Komentovat mohu pouze investiční vína, která pečlivě sleduji. Investiční vína plně prokázala předpokládanou odolnost vůči negativním ekonomickým či tržním trendům. Zatímco akcie padaly i o desítky procent, víno (měřeno hlavním indexem londýnské burzy Liv-ex) kleslo v březnu a dubnu pouze o 1 % a 0,4 %. V květnu se již trend s postupně se vracejícím optimismem otočil a index vzrostl o 1,38 %.

Projevila se u vás krize spíše zájmem, nebo nezájmem o investice do vína a stařených destilátů?

Zatímco hodnoty vína a ušlechtilých destilátů se drží, zájem o investice se snížil. Vzhledem k okolnostem je to logické, protože investoři hledají buď co nejbezpečnější přístav (často sedí na hotovosti a čekají, co přijde), nebo naopak spekulativní investice, protože volatilita je velká. Důležité ovšem je, že jsme nezaznamenali žádnou žádost o odkup. Předpokládáme, že v červnu dojde k návratu investorů na standardní úroveň, která znamená přítok cca 8 až 10 mil. Kč za měsíc.

Investice do vína a stařených destilátů a koronavirus

Zdroj: Wine Management

Jakého zhodnocení se v prvním kvartále roku 2020 dočkali klienti? 

Výnos od počátku vzniku fondu je 16,18 %. Portfolio investičního fondu Wine Management čítá na 15 857 láhví investičních vín a 19 láhví investiční whisky (hodnota aktiv k 31. 3. 2020 je cca 150 milionů Kč) a v prvním kvartálu roku 2020 dosáhlo výnosu 2,06 %.

Jak rostou ceny vína?

Logika vývoje cen investičních vín se dá přirovnat k nemovitostem, s jedním zásadním rozdílem: nabídka daného ročníku určitého vína je jasně limitovaná. Vzhledem k regulaci velikosti vinic, ale i díky obecnému zaměření majitelů top vinařství na co nejvyšší kvalitu zůstává nabídka daného vína dlouhodobě stejná (je zde pouze variabilita daná počasím v jednotlivých ročnících). Nemovitostí v Praze 1 je také pouze určitý počet. Jak roste bohatství a příjmy bonitnějších lidí, roste také poptávka po top nemovitostech. Jejich objem, čili nabídka je stejná, takže vzrůstající poptávka se promítá v růstu cen.

U vína je tento trend ještě urychlen s plynoucím časem, protože na rozdíl od nemovitosti, která je a stojí, se nabídka daného vína časem zmenšuje, jak se postupně odpíjí. Navíc kvalita daného vína se časem zlepšuje, jak zraje. To dále přispívá k nárůstu ceny. Investice do vína je tedy sázka téměř na jistotu, pokud má investor dost času, ideálně aspoň 5 až 10 let.

Investice do vína a stařených destilátů a koronavirus

Martin Nejedlý (pozn. redakce)

Dokáže si víno cenu udržet i v době krize?

Ano a právě se to prokázalo. Výhoda investic do vína spočívá v tom, že se chová jinak než standardní investiční nástroje. Zařazení vína do portfolia tedy snižuje jeho rizikovost, aniž by se snížila jeho výkonnost. Víno by mělo být standardní součástí portfolia každého kvalifikovaného investora, a to ve výší cca 10 % z celku.

Cenový vývoj vína se dá jednoduše zdůvodnit: v čase konjunktury ceny rostou, protože bohatí bohatnou a mají chuť utrácet či rozšiřovat své vinné sbírky. V časech krize bohatí svá vína většinou neprodávají. I když zchudli, zůstávají většinou stále bohatí a svou sbírku vína vnímají poměrně emocionálně. K prodeji většinou dochází jen tehdy, když si sběratel uvědomí, že má vína již příliš mnoho, aby si ho užil. K tomu zpravidla dochází v pokročilém věku. Nebo když zjistí, že se mu osobní preference změnily a např. už tolik nevyhledává bordeaux, kterého má hodně, tak část své sbírky prodá. Důležité tedy je, že většina prodejů nemá co dělat s vývojem finančního trhu.

Rozšířil se nějak váš investiční fond?

V květnu 2020 došlo k rozšíření portfolia o 18 láhví whisky. Nejzajímavějšími nákupy jsou kolekce láhví whisky Royal Salute The Age Collection II a nákup láhve The Macallan Lalique Decanter 72 Year Old.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: INVESTICE