Ceny akcií kvůli koronaviru klesají, zlato stoupá

12.03.2020 | , Finance.cz
INVESTICE


Ve světě řádí od začátku prosince zcela nová infekce, virus COVID-19 ze skupiny koronavirů. Symptomy onemocnění se v mnohém podobají chřipce. Pokud je v případě chřipky řada otázek doposud nezodpovězena, pak koronavirus klade na vědce ještě větší nároky.

O koronaviru toho zatím není mnoho známo. Přirovnání k chřipce se však přímo nabízí, a tak vznikají odhady založené na minulých chřipkových epidemiích a pandemiích. Z hlediska počtu obětí nicméně není aktuální daň koronaviru ničím ve srovnání s chřipkou, která řádí každoročně.

Chřipkové epidemie jsou totiž běžnou příčinou úmrtí. Jen v Česku zemře na chřipku ročně 2 000 lidí, například v USA je to asi 20 tisíc lidí a celosvětově to bývá až 650 tisíc pacientů. Doposud největší virulentní pandemie v dějinách lidstva – co do počtu obětí – byla takzvaná španělská chřipka, která zachvátila svět po první světové válce v letech 1918–1919. Celkový počet obětí je nejistý, ale aktualizovaný výpočet hovoří o 50 milionech úmrtí. To je více než trojnásobek vojenských i civilních obětí první světové války.

Akciové trhy a koronavirus: růst ceny zlata

Zdroj: Shutterstock

Propad na finančních trzích

Americké akciové trhy poklesly od začátku roku ke dni 5. 3. 2020 o 3,1 %. Ovšem jen od svého vrcholu dne 19. 2. 2020 ztratily téměř 11 %. Evropa smazala asi 9 % a Japonsko téměř 11 % od začátku roku. Propad v Číně nebyl velký, konkrétně 1,3 % od začátku roku, protože šanghajské akcie padaly již před tímto datem, a to dost razantně. Ceny akcií se tak vrátily na úrovně z října loňského roku.

Výnosy do splatnosti amerických vládních desetiletých dluhopisů dosáhly dne 6. 3. 2020 nového historického minima 0,74 % (výnosy klesají, když ceny rostou). Posílení dolaru je zřejmé, respektive posílení rezervních měn (dolar, euro, frank, atd.) a oslabení ostatních měn lze s vysokou pravděpodobností čekat. Zřejmě nastane další posilování kvalitních dluhopisů a pokles cen HY a EM dluhopisů. Komodity již několik týdnů oslabují, ale zlato roste. Zlato opět slouží jako krátkodobá kotva v době paniky.

Riziko hospodářského poklesu je s koronavirem vyšší

Z ekonomického hlediska stál vyspělý svět již před tímto virem na pokraji recese. Aktuálně se tak riziko hospodářského poklesu ještě zvýšilo. Na druhou stranu ekonomický a finanční systém jako celek nebyl burzovními propady z minulého týdne postižen. Lze očekávat oslabení globální ekonomiky.

Loni při obchodních válkách trpěl celý svět (Německo se hned dvakrát málem ocitlo v recesi, Japonsko ve 4. kvartále zaznamenalo pokles HDP přes 6 %), ale akcie i přesto posilovaly na historická maxima. Pokud se koronavirus spojí s těmito aspekty, pak je recese zaručená.

Otázka zní, jak se s těmito událostmi vlády vypořádají. Novou nákazu nezvládají, i když všechny ve shodě tvrdí, že vše je pod kontrolou. Šíření infekce se jim ale zastavit nepodařilo. Ekonomické dopady samotné nemoci nebudou zřejmě tak zásadní, jako může být panika s tímto virem spojená. Koronavirus ve spojení s ostatními probíhajícími aspekty může lehce přejít do globální ekonomické krize.

 

Zdroj: Robert Novoměstský, investiční analytik Freedom Financial Services


Čtěte také:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: INVESTICE