Zajištění na horší časy: Kdy a jak nakoupit zlato?

24.10.2019 | , Finance.cz
INVESTICE


Podle některých ekonomů i politiků nás čeká recese. Kdo má peníze navíc, zvažuje, kam je uložit. Zlato je jednou z možností. Pořídit si ho můžete jako mince, slitky nebo cihličky. Rychlý výdělek ale nečekejte.

V následujících letech máme očekávat hospodářský útlum. Experti avizují, že růst, na který jsme si zvykli, zpomalí nebo se dokonce zastaví. Pojistkou pro budoucnost se mohou stát dobře uložené peníze – například do zlata. Investovat do cenného kovu ale není pro každého. Navíc jeho cena je nyní vysoko.

Zlato je nyní drahé

Nejčastěji se cena zlata udává v amerických dolarech. Svého vrcholu dosáhla v roce 2011, kdy se unce (asi 0,028 kilogramů) prodávala za 1 900 dolarů. Pak následoval pokles, ale letos šlo zlato opět nahoru. „Od začátku roku jeho cena narostla z 1 300 na 1 500 dolarů za unci. Pokud jde o cenu zlata v českých korunách, ta je nyní na svých historických maximech, pohybuje se kolem 35 000 korun,“ říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky.

Zlato se díky své vzácnosti osvědčilo jako uchovatel hodnoty. Proto jeho cena stoupá, pokud roste rizikovost ostatních investic. A přesně to se podle Pavla Rysky v poslední době děje. „Ve finančním světě narůstá obava z recese největších ekonomik, což pomáhá ceně zlata. Navíc centrální banky drží úrokové sazby na extrémně nízkých hodnotách, a to investorům zmenšuje výnosy u dluhopisů a dalších aktiv. Nelze odhadovat přesnou cenu zlata do budoucna, ale dlouhodobě má podle mě dobré předpoklady pro růst, vysvětluje.

Je tu ještě jedna výhoda – zlato je na rozdíl od cenných papírů nebo akcií hmatatelné, a navíc představuje tradiční komoditu. „Dobře se obchoduje, transportuje, skladuje. Velmi jednoduše a dobře se prokazuje i jeho pravost, pokud je doloženo certifikátem. Je ale rozdíl mezi zlatem u šperků, u medailí a u mincí. O investičním zlatě hovoříme, pokud jsou z něj raženy mince nebo je ve formě slitků a cihel. V tomto případě není zatíženo daní z přidané hodnoty, což z něj dělá atraktivní komoditu. U mincí navíc s nadstavbou uměleckého zpracování,“ říká Lenka Klimentová z České mincovny.

 Investice do zlata: výhody, růst, jak na to

Zdroj: Shutterstock

Mínusy pro zlato

Cenný kov se v ekonomické mluvě řadí mezi tvrdé aktivum. Výhodou zlata je, že u něho neexistuje riziko spojené s protistranou. „Například při koupi dluhopisu investor sází na to, že jeho emitent svůj dluh splatí. Držba zlata ale není sázkou na ničí dluh. Jde o držbu komodity, která má určité žádoucí vlastnosti, jako je vzácný výskyt, trvanlivost, dělitelnost a podobně,“ konstatuje Pavel Ryska a dodává, že i zlato má své nevýhody. Podobně jako ostatní komodity neplatí úrok, což je logické, protože jde o kov, nikoli o firmu, jež by vytvářela zisk.

Dalším specifikem investičního zlata je, investice není rychloobrátková a lidé mohou investovat do zlata jen do té výše, kolik peněz právě mají. Brát si na něho půjčku není zrovna dvakrát rozumné. „Na druhou stranu ale platí, že pokud si pořídíte investiční zlato, lze s jistotou říci, že pod cenu kovu neklesne. Na rozdíl od jiných komodit,“ dodává Lenka Klimentová.

Zlato za desítky tisíc

Investice do zlata je podle Pavla Rysky smysluplná od desítek tisíc korun. V řádu tisíců korun může být investice nevýhodná s ohledem na poplatky, jež jsou spojené jak s nákupem fyzického zlata, tak s investicemi do ETF fondů, které zlato drží a do nichž lze investovat na burze.

Zlato je tak možné pořídit dvěma způsoby. Při fyzické investici investor nakoupí zlaté slitky nebo mince, které si buď převezme, nebo je bezpečně uloží za poplatek. Takovou službu nabízí třeba Česká mincovna, ale také většina bank nebo nebankovní úschovny, jako je například Artesa či Prague Safe Deposit. Při nákupu zlata je lepší dát přednost slitkům od renomovaných dodavatelů, kteří ryzost kovu garantují certifikátem.

Druhou možností je zakoupení zlata přes burzu. Investor kov fyzicky nemá doma, ale místo toho si kupuje podílový list v ETF fondu, který už zlato drží. „S těmito podílovými listy se obchoduje jako s akciemi a jejich hodnota se přeceňuje podle ceny zlata. Je možné zvážit některé velké ETF fondy, které kryjí své podílové listy ze sta procent držbou zlata. Výhodou burzovního obchodování je jednoduchost a rychlost transakcí. Naopak výhodou fyzické držby je přímá, osobní kontrola nad zakoupeným zlatem,“ uzavírá Pavel Ryska.


Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: INVESTICE