Káva - legální droga

Kofein obsažený v kávě patří spolu s tabákem a alkoholem k jedněm z mála drog, které jsou ve světě běžně povoleny. Kávu lze rozčlenit do dvou základních druhů – Robusta a Arabika.


Produkce se počítá na žoky

Káva se pěstuje ve světě ve více jak 53 zemích. Největším producentem kávy byla v roce 2007 Brazílie se 33,7 miliony žoků (1 žok = 60kg). Druhé místo patřilo Vietnamu se 17,5 miliony a třetí příčku obsadila Kolumbie s 12,4 miliony žoků. Celosvětová produkce dosáhla 118 milionů žoků, což znamená, že tři výše zmíněné země dohromady produkují více jak polovinu světové kávy.


Obchodování s kávou má svá specifika

Ceny komodity mohou procházet obdobími extrémní volatility, což je možné pozorovat na historických grafech. Příčinou je poměrně těžko odhadnutelná výnosnost kávovníků. Proto není výjimkou, když se trhy potýkají s extrémní nadúrodou nebo se naopak trápí s nedostatkem komodity.

V dlouhodobém investičním horizontu je káva pro investory bezpochyby zajímavou komoditou. Poptávka je relativně stabilní a zvyšuje se, přičemž strana nabídky bývá často zasažena nepříznivými vlivy počasí. Reakce ceny bývá velmi prudká. Na své si ovšem díky vysoké volatilitě přijdou i krátkodobí spekulanti.


Kde obchodovat?

Centrem pro obchodování s kávou je New York (burza NYBOT – nyní ICE) a Londýn (Liffe – NYSE EuroNext). V New Yorku se obchoduje s kávou Arabika a její cena je vyjádřena v centech za libru. Velikost jednoho kontraktu je 37 500 liber. V Londýně se pak obchoduje s Robustou, přičemž cena je vyjádřena v dolarech za tunu. Velikost jednoho kontraktu je 10 tun.

 
 
 
reklama