Zlato - symbol bohatství a moci

Zlato je vzácným kovem, který se vyznačuje výbornou tepelnou a elektrickou vodivostí, tažností a kujností. Dále pak vysokou hustotou, přičemž je prakticky nezničitelné. Veškeré v minulosti vytěžené zlato je stále v oběhu, a pokud bychom jej shromáždili na jediném místě, dostali bychom krychli s velikostí hrany asi 22 metrů a váhou přes 200 tisíc tun. Jeden gram zlata je přitom možné rozklepat do plechu o neuvěřitelné ploše jeden metr čtvereční.


Kde se těží zlato?

Nejvýznamnějším státem dominujícím v oblasti těžby zlata byla Jižní Afrika, která na počátku 70. let těžila 67,7% celosvětové produkce. Svůj monopol však ztratila a byla na první příčce vystřídána Čínou. Na druhém místě jsou Spojené státy a bronzovou medaili drží Austrálie. Zlato je získáváno primárně ze zemské kůry, přičemž doly se vyskytují na všech kontinentech kromě Antarktidy, kde je těžba zakázána. V současnosti je po celém světě v provozu asi 400 dolů. Celková roční produkce (tvořená těžbou a recyklací) je přitom kolem 2 500 tun. V následujících letech bychom se pak měli dočkat poklesu produkce. Hlavním důvodem je neúspěch při hledání nových dolů. Jejich zprovoznění je navíc během na dlouhou trať, obvykle totiž trvá kolem 10 let.


Jak investovat do zlata?

Existuje řada rozličných způsobů, pomocí nichž lze do zlata investovat. V minulosti patřil k nejpoužívanějším nákup zlatých slitků, mincí či cihel. Dnes je možné realizovat investici mnohem elegantnější cestou a to pomocí futures kontraktů.

Nejpopulárnější burza pro obchodování s futures na zlato je New York Mercantile Exchange (NYMEX; nově součást CME Group), na které se obchoduje s kontraktem o velikosti 100 trojských uncí (asi 3,3 kg). V porovnání s investicí do slitků mají futures několik zásadních výhod:

  • minimální transakční náklady (odpadá nutnost sejfů apod.)
  • téměř okamžitá likvidita (futures na zlato je možné prodat třeba po minutě držení;rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem je přitom minimální)
  • relativně nízký vstupní kapitál (futures se obchodují na páku, není tedy nutné skládat celou hodnotu drženého zlata, ale jen zlomek; u kontraktu na 100 uncí, který má při kurzu zlata 800 USD za unci hodnotu 80 000 USD je výše zálohy pro krátkodobé obchody kolem 2 500 USD)

Základní faktory ovlivňující cenu

Není překvapením, že jedním z nejvýznamnějších faktorů je kurz amerického dolaru. V případě znehodnocování zelené bankovky cena zlata roste a naopak. Klíčovým prvkem je i úroveň inflace ve světě. Zlato je považováno za uchovatele hodnoty, a proto se při rostoucí inflaci stává oblíbenou investicí, což se následně projevuje i růstem jeho ceny. Podobná situace nastává i při finančních, politických a jiných krizích. V prostředí zvýšené nejistoty ve světě je zlato jako ryba ve vodě.

V neposlední řadě je nutné zmínit i vztah nabídky a poptávky. Pozornost investorů by se měla na straně poptávky zaměřit především na šperkařství a velikost investiční poptávky. Na straně nabídky pak na podíl zlata v rezervách centrálních bank, úroveň recyklace zlata, na nově objevená naleziště a výši roční světové produkce.

 
 
 
reklama