Co je to efekt průměrování


Když tak letmo čtete název kalkulátoru pod textem, asi se vám vybaví řada asociací a myšlenek. Co je to ten efekt průměrování? Na co je vlastně průměrování dobré?


Strategie průměrování je velmi oblíbena a často používána v případech, kdy se kurzy cenných papírů na kapitálových trzích nepohybují jen směrem vzhůru. Investor pravidelně (většinou měsíčně či čtvrtletně) nakupuje buď stále stejný objem cenných papírů nebo za stále stejný obnos peněz (viz také přednastavený příklad v kalkulačce). V obdobích poklesu kurzu pořídí za stejnou cenu více titulů. Jakmile kapitálové trhy rostou, nakoupí méně cenných papírů.

Strategie průměrování umožní investorům vydělat, resp. neztratit tolik, jako v případě jednorázového nákupu v nevhodný čas (například krátce před vypuknutím burzovního krachu, tj. v době kdy jsou ceny cenných papírů na vrcholu a během několika dní či týdnů rapidně klesnou).  Rozložení investic na pravidelné nákupy zajišťuje vyrovnání ze zpětného pohledu úspěšných (za výhodnou cenu) a neúspěšných nákupů (za velmi nevýhodné kurzy).

 

Efekt průměrování

Jednorázová investice
Den Ks Kurs Investice Celková investice
8.1.1996

Postupná investice
Den Ks Kurs Investice Celková investice
8.1.1996

Stav obou typů investic k 29.12.2000
29.12.2000

Efekt po 4 letech
Výnos jednorázové investice %
Výnos pravidelné investice %
 
 
 
reklama