Prodej podílových listů

A kdy je dobré podílový list prodat?

  • Potřebujete rychle peněžní prostředky
  • Zhodnocení fondu je pod úrovní srovnatelných investičních fondů
  • Investiční fond změnil svou investiční strategii
  • Úspěšný správce majetku opouští fond

Rozhodnutí o prodeji podílů v investičních fondech není vždy jednoduchou záležitostí. Ukončení investice v době, kdy jsou kurzy na úplném dně, by pro vás zřejmě znamenalo realizaci zbytečných ztrát. Prodej dříve než po šesti měsících by vám způsobil zbytečně daňovou zátěž navíc. Držte se proto přísloví "dvakrát měř a jednou řež".. Poraďte se případně s vaším investičním poradcem. Že žádného nemáte ? Zeptejte se v našem poradenském centru!

Pokud jste pevně přesvědčeni prodávat, pak vězte, že investiční fond vám vyplatí investované prostředky během několika málo dní. Jestliže potřebujete nutně své peníze zpět, pak je dostanete ve výši odpovídající aktuálnímu kurzu jednoho podílového listu případně snížené o výstupní poplatek.

K ukončení investice do fondu vás může přimět nejen vaše potřeba, ale i situace uvnitř investičního fondu. Nezdá se vám, že fond dosahuje nízkých výnosů ? Znáte lepší možnost, kam vložit své prostředky? Neukvapujte se. Při jakémkoli srovnávání výnosů vycházejte z dlouhodobých statistik. Nenechte se například zlákat krátkodobými výnosy některých fondů. Ty totiž mohly být způsobeny účetními mechanismy či velmi výhodným, ale náhodným a jednorázovým prodejem části portfolia fondu

Když už jsme narazili na pojem portfolio fondu, pak si představte, že dojde k menšímu burzovním krachu, pod jehož vlivem se manažeři vašeho fondu rozhodnou částečně přeskupit strukturu portfolia. Podíl vámi tak preferovaných akcií výrazně klesne. Je pouze na vás, zda budete tuto skutečnost respektovat. Stejně tak nemusíte vzít zavděk převodem fondu pod jinou investiční společnost. Třeba proběhne fúze dvou investičních společností. Nemáte-li k novému správci fondu důvěru, raději investujte jinak a jinde.

 
 
 
reklama