Maxův tip: Spekulace na růst ceny topného oleje

01.10.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


I přes poměrně strmý růst ceny topného oleje od začátku tohoto roku, kdy z lednové hodnoty 158,81 centů za galon vystoupala cena na současnou úroveň 221,45 centů za galon a připsala si tak zhodnocení převyšující 40%, jsme toho názoru, že stále má v nejbližších 3-6 měsících prostor pro růst.

Očekáváme, že po prudkém růstu v posledním měsíci se dostaví korekce, po které bude vhodný čas na nákup, přičemž cena by mohla vystoupat až na 230 centů za galon.

Dlouhodobé fundamentální faktory, které jsou stěžejní pro vývoj cen této komodity, zůstávají nakloněny budoucímu růstu. Jedním z hlavních důvodů, který hovoří ve prospěch zvyšování ceny topného oleje, je bezesporu příchod zimního období.

Dále pak současná napjatá situace na trhu s ropou, jejíž cena je významně korelována s cenou topného oleje. V neposlední řadě to je potom probíhající hurikánová sezóna v USA, která by mohla přerušit dodávky ropy a omezit produkci rafinérií.


Graf: Vývoj ceny topného oleje
Heating oil

Zdroj: CSI


Proč nakoupit:


  • Blížící se zimní období
    Heating oilTopný olej je převážně využíván (jak již název napovídá) k vytápění domácností. Jedním z největších konzumentů jsou domácnosti ve Spojených státech, kde z celkového počtu 107 milionu domácností používá topný olej k vytápění svých domů zhruba 8,1 milionu, přičemž zhruba 78% se jich nachází v oblastech severovýchodu, který se tak podílí na celkové spotřebě poměrně významným dílem. Poptávka a nabídka je z velké části ovlivňována počasím a topný olej lze bez ostychu zařadit do kategorie sezónních komodit. Největší spotřeba nastává v období říjen až březen. Říjen pomalu klepe na dveře a zima tu bude každou chvíli, což je jeden z důvodů, který vede k růstu poptávky po topném oleji. To se samozřejmě projeví i na jeho ceně. Současně je zde ovšem faktor počasí i prvkem rizikovým.
  • Napjatá situace na trhu s ropou
    Titulky v médiích jsou zaplněny v poslední době nadpisy o tom, jak ropa překročila své další historické maximum a pohybuje se nad úrovní 80 dolarů za barel. Pro investora zajímajícího se o topný olej jsou zprávy o cenách černého zlata stěžejní, protože cena topného oleje je z velké míry korelována s ropou, která se podílí na jeho výsledné ceně hodnotou přesahující 50%. Mohlo by se zdát, že nakupovat na vrcholu je velmi nerozumné, nicméně situace na poli nabídky a poptávky po černém zlatě je v současnosti natolik vypjatá, že nelze předpokládat výraznější propady, kterých jsme byli svědky v minulém roce. Přičteme-li k tomu případnou tuhou zimu, která by ještě zvýšila poptávku po ropě, tak bychom mohli být svědky dalšího růstu ceny topného oleje.
  • Podprůměrné zásoby topného oleje
    I zde jsou výsledné hodnoty z velké míry ovlivněny situací na trhu s ropou, kde zásoby klesají již devět týdnů v řadě a předpokládá se, že zaznamenají pokles i v tomto týdnu. V zimním období navíc poptávka po černém zlatě vrcholí, k čemuž přispívá především výroba topného oleje. Pro investora jsou ovšem důležitější samotné zásoby topného oleje, které jsou v současnosti 13,3% pod úrovní pětiletého průměru, což v kombinaci s napjatou situací mezi nabídkou a poptávkou po ropě vytváří prostor pro další růst cen.
  • Ohrožení související s hurikánovou sezónou v USA
    Počasí je faktorem nevyzpytatelným, přičemž oblast Mexického zálivu je jedním z nejlepších příkladů. Každoročně je ohrožován řadou hurikánů, které ovlivňují výstupy rafinerií i místní těžbu ropy. To má následně vliv i na produkci topného oleje. Současné ceny ropy sice v sobě již obsahují rizikovou přirážku týkající se počasí, nicméně stále zde existuje možnost silného hurikánu, který by ohrozil dlouhodoběji produkci rafinerií a před blížícím se zimním obdobím by v konečném důsledku vedl k omezení nabídky topného oleje.


Možná rizika


  • Faktor počasí, především pak teplá zima (jako byla například v minulém roce), která by způsobila pokles poptávky po topném oleji.
  • Výrazný pokles v celosvětovém hospodářském růstu, který by vyústil ve snížení poptávky po ropě, což by následně vedlo k jejímu zlevnění a projevilo se i na ceně topného oleje.
  • Mírná hurikánová sezóna.


Závěr:

Topný olej má na základě fundamentální analýzy prostor pro růst. Očekáváme, že prudké posílení v posledním měsíci povede pravděpodobně ke korekci na 210 centů za galon, která se stane vhodným bodem ke vstupu do pozice. Poté by cena mohla dosáhnout 230 centů za galon.


Specifikace kontraktu:

  • Oil kontraktFutures kontrakt Heating Oil na burze NYMEX (New York)
  • Měsíc dodání prosinec 2007 (příp. další měsíce při dlouhodobé investici)
  • Objem kontraktu 42 000 galonů
  • Kurz v US dolarech a centech za galon
  • 1 cent = 420 USD (pohyb o 1 US cent znamená zisk/ztrátu 420 USD na kontrakt)
  • Margin 7560 USD / kontrakt

Autor článku

Petr Čermák  

Články ze sekce: INVESTICE