Týden na komoditních trzích

21.03.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Velmi citelně v předchozím týdnu posilovala káva Robusta, která je obchodována v Londýně.

Káva Robusta

Velmi citelně v předchozím týdnu posilovala káva Robusta, která je obchodována v Londýně. V současné době největší producent tohoto druhu kávy, Vietnam, vyvezl do světa v únoru tohoto roku 89 944 tun. Očekáváním analytiků byl vývoz 90 000 tun. Vietnamské ministerstvo zemědělství zveřejnilo svůj předpoklad, že letos bude tamní růst vývozu ve výši 9,4% na finálních 1,28 milionu tun. Zajímavé bylo vystoupení ředitele společnosti Illycaffe. Dle jeho názoru je současná cena kávy o 50% nadhodnocena. Jeho dalším předpokladem je, že brazilská úroda v tomto roce bude okolo 47 milionů pytlů. To by bylo dosud nejvíce v rámci méně výnosného cyklu. Tlak na růst kávy je i ze strany pražíren. Ty nahrazují Robustou v některých případech Arabiku. Aktuální květnová káva Robusta v pátek sice oslabila na hodnotu 2596 za váhovou libru. Nicméně týden uzavřela proti předchozímu růstem.

 

Bavlna

Pod značným prodejním tlakem se ocitla v minulém týdnu bavlna. Např. v úterý na Intercontinental Exchange oslabily květnové kontrakty o burzovní limit 7 centů (3,5%). Byla dosažena vůbec nejnižší cena od konce února tohoto roku. Pokles na bavlně byl součástí rozsáhlých výprodejů, který zaznamenaly i další komodity. Nepříznivé pro vývoj ceny bavlny jsou zprávy o očekávaném vývoji úrody. Dle International Cotton Advisory Committee bude letošní globální produkce bavlny až na úrovni 27,6 milionu tun. To by bylo o 11% více oproti roku předchozímu. Rekordní produkci lze očekávat ze strany Indie. Aktuální květnové futures na bavlnu v pátek zakončily týden růstem na 199,12 centů za váhovou libru.

 

Ropa

Černé zlato bylo minulý týden jako na houpačce, ovlivňováno především děním ve světě. V první polovině týdne ropa výrazně oslabovala. V úterý se dostala nejníže za poslední 2 týdny. Důvodem pro pokles bylo zemětřesení v Japonsku a s ním spjatá očekávání analytiků týkající se nižší poptávky po ropě v této zemi. Japonsko, které je třetím největším světovým spotřebitelem ropy, uzavřelo 29% kapacity svých rafinerií. Opakem první poloviny týdne byl čtvrtek a výrazný růst, který tento den ropa zaznamenala. V pátek měla ropa nakročeno opět k silnému růstu. Ten byl podpořen informacemi, že americká vláda má v plánu podpořit armádní zásah proti režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Od začátku tamní politické krize, kdy se nemalé množství obyvatel obrátilo se zbraněmi proti režimu, poklesla tamní produkce ropy až o 80%. Květnová ropa na CME nakonec v pátek po růstové větší části dne oslabila na 101,85 USD za barel.

 

Tomáš Kocourek

Colosseum a.s.

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE