Forex: Euro, i přes rostoucí rizikovou averzi, vůči dolaru stále posiluje

21.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Hlavní měnový pár EURUSD za minulý týden posílil o 1.64% a dostal se tak nad psychologickou úroveň 1.4000 EUR za USD. Prakticky však celý minulý...

...týden se cena pohybovala pod úrovní 1.4000, ale v průběhu pátku euro posílilo o téměř 1,2% a definitivně uzavíralo nad hranicí 1.4000 vůči dolaru. Pochopitelně celý minulý týden byl ve znamení zpráv z postiženého Japonska a také eskalujících událostí v Libyi. Ostatní pravidelně vyhlašované makroekonomické víceméně neměly na trhy až takový dopad jako v předchozích týdnech. Pouze po vyhlášení amerického Fedu se potvrdilo, že se v USA v dohledné době určitě neschyluje přísnější měnové politice v podobě zvyšování úrokových sazeb. To pochopitelně nikterak nepodpořilo americký dolar. Ke konci týdne představitelé G7 intervenovali vůči silnému jenu, přičemž na toto reagoval japonský jen výrazným oslabením až nad hranici 80 dolarů za jen, což bude patrně silná úroveň podpory.

Z technického hlediska se kurz EURUSD pohybuje nad dlouhodobými klouzavými průměry (200 denní i 50 denní). Zároveň se cena stále pohybuje v rostoucím cenovém kanálu od začátku roku, ale v jeho horní polovině a na blízku je i další důležitá hranice rezistence 1.4230. Poměrně vysoké hodnoty indikátoru RSI (aktuálně okolo 66) ukazují, že dohledné době by obchodníci měli být připraveny na drobné korekce aktuálního rostoucího trendu, který je do určité míry způsoben rostoucím úrokovým diferenciálem mezi eurovými a dolarovými úrokovými sazbami. Rozdílný vývoj těchto úrokových sazeb je patrný z přiloženého obrázku.

Autor: Vladimír Holovka (vladimir.holovka@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE