Pravidelný týdenní komentář k trhu

08.07.2016 | , J & T
INVESTICE


Začátek prázdnin se vyznačoval nízkou obchodní aktivitou, která ještě byla podpořena dny státních svátků nejen v ČR, ale i například v USA. Událostí týdne byly páteční měsíční data z trhu zaměstnanosti v USA, která výrazně pozitivně překvapila. Americký trh zaznamenal za červen +287 tis. nových prac. míst oproti očekávání 180 tis. a květnovým 38 tis. Trh zareagoval pozitivně a pomohl tak americkým akciím anulovat negativní vyznění týdne. Rovněž sledovanou událostí byl zápis z posledního zasedání Fedu. Ten dle našeho názoru vyzněl holubičím tónem vzhledem k tomu, že centrální bankéři označili několik faktorů, které ohrožují budoucí zvyšování sazeb. To trh víceméně očekával. Bohužel domácí trh prostřednictvím indexu PX nedokázal dohnat nabranou ztrátu z průběhu týdne a zakončil jej na 811 bodech, což znamenalo ztrátu 1,6 % t/t.
 
Z domácích informací jsme sledovali provozní marže Unipetrolu za 2Q16. Rafinační podle očekávání klesla na 3,1 USD/b, -41,5 % r/r. Propad částečně mírní meziroční růst rozdílu B-U (2,6 USD/b, +73,3 % r/r). Společná petrochemická marže byla v 2Q16 stabilní (877 EUR/t, +0,7 % r/r). Unipetrol oznámí kompletní sadu výsledků za 2Q16 21. července. Čísla negativně ovlivní neplánované odstávky v Litvínově a Kralupech (od konce května). Výsledky naopak vylepší zálohy pojišťoven 164 mil. USD či 3,9 mld. Kč, které se vztahují k loňské havárii v Litvínově. Titul zakončil týden na 174 Kč (-0,6 % t/t).
 
VIG oznámila, že koupí v Srbsku dvě společnosti od pojišťovny AXA. Tyto dvě pojišťovny dosáhly v minulém roce hrubého předepsaného pojistného přibližně 12 mil. EUR a měly 1,8% tržní podíl. VIG v minulém roce v Srbsku dosáhla předepsaného pojistného 61,6 mil. EUR a tržní podíl 9,7 %. Srbsko je jednou ze zemí, kde management plánoval zvýšit tržní podíl na minimálně 10 %. Po dokončení této akvizice by měl být tržní podíl přibližně 11,5 %. VIG zakončilo páteční seanci na 450,6 Kč (-1,2 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií týdne byla O2 CR (-3,1 % na 213 Kč). Na titulu nebyla žádná kurzotvorná informace. Investoři vyčkávají na potenciální SPO. Důvodem by mohla být snaha udržet titul v indexech MSCI. Existuje riziko, že by mohlo být O2 CR ve zmíněných indexech nahrazeno Monetou při listopadovém rebalancování. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Fortuna (+0,6 % na 86,9 Kč). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace a tak se dle našeho jedná spíše o technický vývoj.
 
Příští týden se investoři zaměří na výsledkovou sezónu v USA. V pondělí začne po trhu reportovat Alcoa. Ve čtvrtek například JP Morgan či Delta Air Lines. V pátek pak Citigroup a Wells Fargo. Od výsledkové sezóny se prozatím očekávají relativně slabá data. Může tedy existovat šance, že by samotná čísla mohla být mírně lepší než odhady trhu. Celkově jsme pro příští týden neutrální.
 
Z makroekonomického výhledu se v Číně zaměříme na středeční data z obchodní bilance. Exporty i importy by měly v dolarovém vyjádření dále oslabit. V pátek pak bude zveřejněna průmyslová produkce (oček. +5,9 po +6,0 % m/m) a HDP za 2Q16 (oček. +6,6 po +6,7 % r/r). V USA se pak zaměříme na páteční maloobchodní tržby (oček. +0,1 po +0,5 % m/m), průmyslovou produkci (oček. +0,2 po -0,4 % m/m) a index spotřebitelské důvěry univerzity Michigan (beze změny 93,5 bodů).
 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE