Americké akcie klesají s částečným návratem volatility

21.07.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Americké akciové indexy zaznamenávají po sérii růstových dní první znatelné poklesy. Zajímavé je, že zajímavě roste i tzv. index strachu VIX, který s růstem akciových indexů znatelně klesal. Je otázka, jak tento růst interpretovat, protože tento nástroj slouží i k zajištění. Není tedy zřejmé, zda investoři očekávají propad trhů nebo se pouze zajišťují.

V indexu Dow Jones nejvíce klesají akcie technologické společnosti Intel (-4,9 %), která  smíšené výsledky. O své zisky přišel i Apple (-0,45 %) po zprávě, že v Japonsku již třetí čtvrtletí klesají objednávky elektronických součástek. Zprávu přinesl server Asia Nikkei.

Farmaceutická společnost Biogen posiluje o více než 6 % po  pozitivních výsledků, zpětného odkupu akcií a zvýšení ziskového výhledu.

Akcie provozovatele aukčního serveru EBay se obchodují na ročních maximech, když společnost oznámila zvýšení výhledu tržeb a zisku pro letošní rok. Akcie posilují o 11 %.

Daří se i výrobci čipů Qualcomm, který oznámil silné výsledky za 2Q.

Cena ropy WTI klesá o více než dvě procenta na 44,70 dolaru za barel. Technicky se začíná blížit k důležitým úrovním, kde mohou spekulanti pokračovat v zavírání dlouhých a otevírání krátkých pozic, čímž mohou cenu ropy dostat pod značný tlak. Na druhé straně technicky se může jednat o úrovně, kde může spekulanti u krátkých pozic mohou vybírat zisky, čímž cena ropy může zaznamenat růstový protipohyb. Fundamenty na ropném trhu nejsou růžové, protože zásoby v USA a Evropě benzínu jsou na vyšších úrovních než v předchozích dvou letech. Právě benzín a obecně spotřeba a produkce rafinérských produktů je v současné době na ropném trhu klíčové téma, které ovlivňuje cenu ropy (vedle technických faktorů).

Korelace aktiv jako zlato, akcie a dluhopisy dnes opět funguje. Cena zlata se zvýšila spolu s poklesem cen akcií, zatímco ceny dluhopisů vzrostly (výnosy klesly).

Index S&P 500 -0,49 % na 2162,36 b.
Nejsilnější sektory S&P Změna Nejslabší sektory S&P Změna
Utility +0,4 % Průmysl -1,1 %
Zdravotní péče +0,1 % Energie -0,9 %
Finanční sektor -0,4 % Základní materiály -0,9 %
Nejsilnější akcie S&P Změna Nejslabší akcie S&P Změna
eBay (EBAY) +11 % Southwest Airlines (LUV) -11 %
United Rentals (URI) +8,7 % Interpublic Group of Cos (IPG) -7,7 %
QUALCOMM (QCOM) +7,6 % Sherwin-Williams (SHW) -6,6 %
Humana (HUM) +7,0 % Kinder Morgan (KMI) -5,1 %
Biogen (BIIB) +6,8 % Intel Corp (INTC) -4,9 %


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE