Jaký bude rok 2017 pro měny rozvíjejících se zemí?

10.02.2017 | , Finance.cz
INVESTICE


Lednový cenový vzestup měn rozvíjejících se trhů by se mohl v průběhu letošního roku rychle zastavit. Nástup Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta přinesl na finanční trhy hodně optimismu, který podpořil apetit po rizikových aktivech, mezi něž se řadí i měny rozvíjejících se zemí. Dokonce i mexickému pesu (MXN), které je vystavené výhrůžkám výstavby zdi na hranicích a zrušení obchodní dohody (NAFTA) s USA, se podařilo vymazat část předvolebních ztrát. Mexické peso oslabilo po prezidentských volbách proti americkému dolaru o 16 procent.

Nicméně v lednu, kdy si dal americký dolar pauzu od růstu, dokázalo peso získat zpět 8 procent ztracené hodnoty. Většina investorů se bojí, že Mexiko čeká snížení úvěrové důvěryhodnosti (rating) spojené se zhoršením obchodních vztahů s USA, uvalením cel a daní na mexické zboží, což se pravděpodobně projeví nejen v hodnotě měny, ale i v ekonomickém výkonu státu.

Povolební nákupní sentiment byl podpořen očekáváními, že nové fiskální stimuly, které Donald Trump v předvolební kampani avizoval, podpoří cenový růst komodit, na nichž je většina ekonomik rozvíjejících se států závislá. Zdražení komodit mělo dokonce vyvážit negativní vliv ochranářských praktik nového prezidenta USA.

Podle průzkumu agentury Reuters mezi analytiky by měl brazilský reál klesnout o 6 procent proti americkému dolaru v průběhu 6 měsíců na hodnotu 3,29. Ruský rubl by měl spadnout o 3,2 procenta na 60,90 proti USD a jihoafrický rand by mohl ztratit 7 procent a spadnout na úroveň 14,25 proti americkému dolaru.

Donald Trump se první dny svého úřadu vrhnul na zahraniční politiku a migraci místo toho, aby se soustředil na hospodářskou politiku, což je klíčová oblast pro další směřování finančních trhů. Vzhledem k tomu, že americký prezident zatím neučinil žádné konkrétní kroky, které by mohly negativně zasáhnout rozvíjející se ekonomiky, jejich měny posilují. Nicméně rostoucí trend může být kdykoliv zastaven. Podle všeho tento okamžik přijde se sestavováním nového rozpočtu.

Americká ekonomika se již pohybuje na úrovní plné zaměstnanosti. Trampovy sliby ohledně fiskálních stimulů a daňových úlev mohou rychle podnítit inflaci k dynamičtějšímu růstu, kterou bude Fed krotit vyššími úrokovými sazbami. Inflaci podpoří i slíbená cla na dovoz z Mexika případně z dalších zemí. Vyšší úrokové sazby povedou k posilování amerického dolaru proti měnám rozvíjejících se zemí.

Rovněž politická nejistota v Evropě spojená v prvním pololetí s francouzskými prezidentskými volbami nehraje do karet rozvíjejícím se měnám. Marine Le Pen svým voličům slíbila, že v případě jejího vítězství opustí Francie měnovou unii. Vyšší politické riziko automaticky v investorech vyvolává averzi k riziku a podporuje útěk do bezpečných přístavů.

Výprodeji v souvislosti s pokračováním posilování amerického dolaru by neměla být ušetřena ani turecká lira.

Měnový index amerického dolaru se vrátil na hodnoty, u nichž se pohyboval před prezidentskými volbami. Cenové pásmo kolem úrovně 100 bodů bylo dlouhodobě pro index silnou rezistencí. Po prezidentských volbách vyrazil index výš, nicméně nyní se vrací zpátky testovat tuto úroveň jako klíčový support. Očekáváme, že zafunguje býčí divergence s oscilátorem MACD a měnový index se odrazí od supportu a započne rostoucí trend, který bude hrát proti měnám rozvíjejících se zemí.

Vývoj kurzu amerického dolaru, graf USD

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE