Fondové investování pro začátečníky: otázky a odpovědi

28.02.2017 | , Finance.cz
INVESTICE


Fondové investování je určitou alternativou k běžnému spoření. Nabízí větší výnos, ale často je spojováno s větším rizikem. Fondy také vypadají složitější a méně dostupné pro běžné úspory. Jak je to s fondovým investováním ale opravdu? Zatím jste se fondů báli a raději si syslíte peníze na účtu? To ale vůbec nemusíte.

Spořící účet, stavební spoření, důchodové spoření. To jsou takové nejčastější formy spoření. Značně konzervativní formy. Bezpečné, ale na druhou stranu nepříliš ziskové. Takové spoření vám sice vrátí na úrocích alespoň něco málo, na druhou stranu při chytřejším investování můžete získat mnohem víc. Místo několika procent úroku třeba i 40% zhodnocení. Stačí sebrat odvahu a pustit se do toho.

Jak začít?

Nabídku fondového investování najdete snad u každé větší bankovní instituce. Začněte tedy tak, že se zeptáte ve své bance. Pak už jen stačí podepsat rámcovou smlouvu o financování, své investice ovládáte většinou přes internetové bankovnictví a funguje to velmi jednoduše tak, že převádíte peníze ze svého běžného účtu na účty vybraného fondu. Můžete si nastavit pravidelné investice trvalým převodem každý měsíc nebo můžete investovat do vybraných fondů i jednorázově. Při nákupu podílových listů fondu většinou zaplatíte určitý poplatek, stejně tak můžete platit poplatek za vedení investice a také za vystoupení z fondů.


Čtěte také:

Proč investovat do fondů?

Protože je to jednoduché a fondové investování má potenciál zhodnotit vaše úspory více než běžný spořící účet. Spousta z nás se toho bojí, přeci jenom fondové investování nebo podílové fondy... to už zní o dost odborněji než spořící účet. Ale bát se toho opravdu nemusíte, je to jednoduché asi jako převod peněz na spořící účet, a pokud si zvolíte konzervativní investiční strategii, tak i rizikovost je téměř nulová stejně jako u spořícího účtu. Jen ty výnosy můžou být o kousek vyšší. U akciových fondů se pak můžete klidně dočkat i několika deseti procent výnosů.

Jaké jsou podílové fondy?

Není jen jedno jediné fondové investování. Fondové investice zahrnují velké množství možností, od konzervativních fondů peněžního trhu přes dluhopisové až po rizikové akciové fondy. Častá je také smíšená forma fondů. Každý z fondů má jiné riziko a také generuje jiný výnos. Většinou to funguje systémem něco za něco, nenajdete fond, který by nabídl vysoký výnos a zároveň ho 100% garantoval. Pro začátek si tedy ujasněte, jaký jste investor a jak moc velké riziko jste ochotni akceptovat. Určitou částku investujte spíše do konzervativních fondů, které porostou několik procent ročně, a s dalšími investicemi si zkuste pohrát. Diverzifikujte své portfolio a zkuste se svými investicemi i trošku zariskovat.

Pro bezpečné uložení peněz a pro vyrovnané investování je často doporučováno tzv. třetinové pravidlo diverzifikace. Co to znamená?

  • Jednu třetinu svého majetku bychom měli mít uloženou v nemovitostech.
  • Jednu třetinu majetku bychom měli uložit do konzervativních investic: konzervativní a zajištěné fondy, spořící účet.
  • Poslední třetinu majetku pak můžeme investovat s větším rizikem a také s větším výnosem: akcie, akciové fondy nebo smíšené fondy.

Co když na tom prodělám?

U fondového investování vás čeká jedno velké riziko a to, že můžete klidně prodělat. Především akciové nebo smíšené fondy jsou často velmi kolísavé v čase. Ze 100 tisícové investice se během pár dní může stát jen 70 tisíc. Jak zabránit velké ztrátě v investicích? Základním pravidlem je diverzifikace portfolia. Neinvestujte jen do jediného fondu. A základním předpokladem zkušeného investora pak je to, že co jde jednou dolů, půjde jednou i nahoru. Po několika letech může taková ztrátová investice klidně vyrůst i na 150 tisíc. Takže nepanikařte a hned se takové investice nezbavujte. Často se dokonce vyplatí spíš nakoupit. A pak už jen čekat.

Který fond si vybrat?

V nabídce fondového investování najdete spoustu možností. Podle čeho si tedy vybrat? Příliš se nevyplácí vybrat si fondy podle minulých výkonů. Protože fakt, že fond byl v zisku minulý rok, vám v žádném případě nezaručuje stejný zisk i letos. Informace o minulé výkonnosti ale můžete použít jako základní vodítko. Taky se řiďte rizikovostí jednotlivých fondů, která je určena především podle toho, do čeho fond nejvíce investuje (akcie, dluhopisy nebo jiné). Zvažte také, jak dlouho chcete peníze investovat, některé fondy se více hodí na krátkodobé, jiné pro dlouhodobé investice. A v neposlední řadě se také zamyslete nad tím, jestli se nevyplatí třeba investovat do fondů v některé ze světových měn, zvýšíte tak sice riziko investice ještě i o kurzové riziko, ale zase vám to může přinést nečekané zisky.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: INVESTICE