Jak zlepšit pracovní prostředí a zvýšit produktivitu zaměstnanců

06.04.2024 | , TOP OFFICE
Komerční sdělení


Je důležité si uvědomit, že zdravé pracovní prostředí, zejména v kancelářích, podporuje fyzickou i psychickou pohodu zaměstnanců, což má přímý pozitivní dopad na jejich produktivitu. Základem je ergonomie a zdravotní aspekty integrované do firemní kultury. Zjistěte, zda vaše pracovní prostředí splňuje následující aspekty.

Zdroj: Unsplash

Klíčové prvky efektivního pracovního prostředí v kanceláři

Mezi tyto patří osvětlení a akustika. Preferováno je přirozené světlo, ale v případě jeho nedostatku je nezbytné zajistit kvalitní umělé osvětlení. Akustické panely a izolované místnosti mohou významně redukovat hluk v open space kancelářích. 

Důležitá je také kvalita vzduchu, kde byste měli klást důraz na efektivní ventilaci a filtraci vzduchu. Ty jsou významné zejména v “chřipkovém období”, aby se zajistila čistota vzduchu a zamezilo se rozsáhlému šíření nemocí.

Nepodceňte nábytek do kanceláře a odpočinkové zóny

V oblasti nábytku hraje důležitou roli ergonomie. Vybírejte ideálně zdravotní kancelářské židle s patřičnými ergonomickými vlastnostmi. Vhodné jsou i výškově nastavitelné stoly, které se přizpůsobí výšce sedícího a podporují tak zdravé sezení, nebo stání, což přispívá k lepší fyzické kondici. 

Tip: Myslete i na úložné prostory, důležitá je praktičnost a estetika. S vybavením kanceláří a open space vám profesionálně pomůžou tady.

Odpočinkové zóny vašim zaměstnancům poskytnou prostor pro relaxaci. Vybavte je pohovkami, sedacími vaky, a zábavnými prvky jako šipky nebo fotbálek, které pomáhají zaměstnancům regenerovat, přijít na jiné myšlenky a obnovit energii.

Zdroj: Unsplash

Pomůže i regulace teploty a praktické vychytávky

Zaměřte se na teplotu a vlhkost, kde ideální teplota v kanceláři by měla být kolem 21-23 °C. Každému zaměstnanci mohou vyhovovat jiné podmínky, někdo má radši teplo jiný zase chladněji. Pokuste se podle těchto individuálních preferencí uspořádat zasedací pořádek v kanceláři - osobu milující teplo asi nepotěší, když ji posadíte přímo pod klimatizaci.

Důležitý je také přístup k elektronice, vychytávky jako integrované zásuvky a USB porty zabudované do pracovního stolu umí velmi usnadnit práci. Dalším zpříjemněním jsou pokojové rostliny, které nejen zvyšují estetiku, ale mají pozitivní vliv na náladu a snižují stres.

Co dalšího umí zaměstnance na pracovišti potěšit?

Vybrané tipy, které zaměstnanci jistě ocení i u vás v kanceláři:

  • kvalitní kávový a čajový koutek,
  • dostupnost čerstvého ovoce, nebo menších sladkostí,
  • designové dekorace a obrazy,
  • ergonomické pomůcky (stojan pod monitor, podložka pod myš s podpěrou zápěstí, podložka pod nohy aj.),
  • pravidelné společenské akce a teambuilding,
  • koutek s dostatkem soukromí pro telefonické hovory, týká se zejména open space.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení