Unipetrol a jeho zájem o čerpací stanice Esso

08.03.2007 | , Cyrrus
INVESTICE


Již delší dobu je znám záměr společnosti Unipetrol, kterým je snaha o zvýšení svého tržního podílu na poli českých čerpacích stanic. Na počátku roku společnost oznámila,...

Již delší dobu je znám záměr společnosti Unipetrol, kterým je snaha o zvýšení svého tržního podílu na poli českých čerpacích stanic. Na počátku roku společnost oznámila, že v současné době drží dostatečné množství zdrojů, kterými by mohla v tomto roce financovat dvě větší akvizice. Jedním akvizičním cílem je snaha o navýšení podílu v České rafinérské, ve které Unipetrol drží 51% a má předkupní právo na potenciální 16,3% podíl od společnosti ConocoPhillips, která se rozhodla ČR opustit. Druhým akvizičním cílem pro tento rok by mohly být právě zmíněné čerpací stanice. Původně se Unipetrol ucházel o čerpací stanice Conoca, ale finančně nebyl schopný konkurovat nabídce ruského Lukoilu. V konečném důsledku se sice tímto neúspěchem na konkurenčním trhu ČR nic nemění (dojde pouze k přeměně značky Jet na Lukoil), Unipetrol ale přišel o zajímavou možnost realizace svého plánu. Snahy o zvýšení podílu na trhu však neustaly – dnes se objevila zpráva, že chce Unipetrol přes svou dceřinou společnost Benzina koupit české čerpací stanice Esso. V soutěži vypsané společností ExxonMobil má podle mého mínění značnou šanci uspět neboť velký konkurent Lukoil, jehož cílem je proniknout na trh střední Evropy, už by mohl být „uspokojen“ získáním stanic Jet.

Pokud se podíváme na počty čerpacích stanic v ČR, drží Unipetrol (resp. Benzina) dlouhodobě vedoucí pozici s cca. 320 stanicemi. Nyní by mohla své počty rozšířit o dalších 41 ks (13%) a svou pozici upevnit. Zajímavější jsou však čísla z pohledu prodaných pohonných hmot. Zde se Benzina musí sklonit před známějšími značkami ÖMV a Shell. Získáním 5% podílu, který v současnosti drží Esso, by se Benzina i na této úrovni stala lídrem trhu s podílem necelých 17%. Když navíc připočítáme další výrazné investice do sítě po prodeji společnosti Kaučuk, probíhající restrukturalizační proces, jehož první úspěchy dokazuje kladný reportovaný hospodářský výsledek Benziny za rok 2006, nezbývá než konstatovat, že získání stanic od ExxonMobil by bylo další pozitivní zprávou, která společnost posune k dalším hospodářským úspěchům v příštích letech.

Autor článku

Igor Pečta  

Články ze sekce: INVESTICE