Investice do cenných papírů se vyplatí

08.06.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokud si jakýkoli občan koupí cenné papíry a za půl roku je prodá, nemusí na dani zaplatit ani korunu. Příjem z prodeje cenných papírů je totiž podle zákona o daních z příjmů po 6 měsících od daně osvobozen.

Téma týdne: Zdanění se nevyhneme

Cenné papíry si v současné době může koupit jakákoliv fyzická i právnická osoba. Při nákupu za soukromé peníze je příjem z prodeje cenných papírů navíc osvobozen od daně. Podmínkou osvobození je však dodržení minimální doby mezi nabytím a prodejem, která je podle zákona č. 586/1992 Sb, o daních z příjmů stanovena na 6 měsíců. Pokud však cenné papíry koupí investor v rámci podnikání, musí je zařadit do obchodního majetku a příjmy z prodeje cenných papírů následně zdanit.
 


Jak se příjmy z prodeje cenných papírů zdaňují


Příjmy z prodeje cenných papírů jsou podle zákona o daních z příjmů (§ 4, písm. w) osvobozené od daně v případě, pokud doba mezi nabytím a prodejem přesáhne 6 měsíců. Tyto cenné papíry se tedy v poplatníkově daňovém přiznání neobjeví. Jiný režim zdanění bude u cenných papírů, které sice nebyly zařazeny v obchodním majetku, ale byly prodány dříve než 6 měsíců od pořízení. Zde budou příjmy z prodeje cenných papírů zdaněny dle § 10 zákona o daních příjmů. Třetí režim zdanění bude použit u cenných papírů, které byl nakoupeny v rámci podnikání a zařazeny do obchodního majetku. Zde již odpadá aplikace šestiměsíčního časového testu a příjmy z těchto cenných papírů budou zdaněny dle § 7 zákona o daních z příjmů.


Hypoteční zástavní listy


Mezi základní investiční nástroje patří akcie, podílové fondy, dluhopisy, komodity, certifikáty, měny, bankovní produkty či alternativní investice.Od daně z příjmu jsou podle zákona č. 586/1992 Sb, o daních z příjmů (§ 4, písm. y) osvobozeny také úrokové výnosy z hypotečních zástavních listů. Emitent se však v emisních podmínkách musí zavázat použít k řádnému krytí závazků z hypotečních zástavních listů pouze pohledávky z hypotečních úvěrů, které byly poskytnuty výhradně na financování investic do nemovitostí (včetně jejich pořízení nebo výstavby) či na financování bytových potřeb.


Výhodné uložení volných finančních prostředků


Volné finanční prostředky je možné vložit na bankovní účet, termínovaný vklad či na vkladní knížku. Zde jsou však finanční prostředky zdaněny bankou. Pokud byste si chtěli daňové zatížení snížit a jste ochotni přistoupit na riziko ztráty části vložené částky, investujte volné finance například do cenných papírů. Příjmy z prodeje cenných papírů jsou totiž na základě zákona č. 586/1992 Sb, o daních z příjmů po 6 měsících mezi nabytím a prodejem od daně zcela osvobozeny.

 

Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb, o daních z příjmů

ZdaněníPři uzavírání mnoha produktů je klientům slibováno také zhodnocení. Nemluví se ale o tom, že tyto výnosy jsou také zdaňovány. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků a dozvíte se, jak se postupuje u životního pojištěnípenzijního připojištění či jaká pravidla platí u cenných papírů nebo stavebního spoření.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE