K čemu slouží a jak se počítají burzovní indexy?

20.08.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Říkají vám něco pojmy jako jsou Dow Jones Index, NASDAQ Composite index, Nikkei 225 či DAX? Jedná se o nejznámější burzovní indexy světa. O tom co to burzovní index je či jak a proč se vlastně počítá se dočtete v našem článku.

Téma: Seznamujeme se s indexy

Burzovní index je základním statistickým indikátorem popisujícím vývoj celého burzovního trhu. Svůj vlastní index má téměř každá burza i mimoburzovní trh na světě a kromě burz sestavuje svůj vlastní index i celá řada významných sdělovacích prostředků. Indexy jsou pro investory základním ukazatelem, který jim říká jak se daný trh v čase vyvíjí, zda má klesající či naopak růstovou tendenci. Svým způsobem indexy určují i míru úspěšnosti daného investora – pokud totiž manažer dokáže své portfolio zhodnotit lépe než činí přírůstek či ztráta daného indexu, svědčí to o jeho dobrých schopnostech.

Nejznámějším a nejsledovanějším indexem světa je DOW Jones Industrials Average (DJIA), tedy index burzy v New Yorku. Mezi další významné indexy patří Standart & Poor’s 500 (USA), NASDAQ Composite (USA, mimoburzovní trh), FTSE (Velká Británie), DAX (Německo) a Nikkei 225 (Japonsko). Své indexy mají i oba české trhy, tedy pražská burza (PX – 50) i mimoburzovní RM-SYSTÉM (Index RM).

Existují dva základní druhy indexů:

  • Výběrové indexy – obsahují vzorek významných akcií obchodovaných na daném trhu (Dow Jones Industrial Average)
  • Souhrnné indexy – obsahuje všechny akcie obchodované na daném trhu (NASGAQ Composite)


Jak se burzovní indexy počítají?


Existují dva základní způsoby, kterými mohou být burzovní indexy počítány – cenově vážené indexy a indexy vážené podle tržní kapitalizace. Oba způsoby jsou značně rozdílné a tudíž ke správné interpretaci je pro investora důležité, aby se v metodice výpočtu indexu orientoval.

Cenově vážené indexy – hodnotu indexu ovlivňuje jen cena v něm zahrnutých akcií. To znamená, že čím vyšší je cena akcií společnosti, tím více ovlivňují hodnotu celého indexu. Není zde vůbec zohledňován objem obchodovaných akcií. Mezi cenově vážení indexy patří Dow Jones Industrial Average či Nikkei 225.

Indexy vážené podle tržní kapitalizace – kromě ceny akcií ovlivňuje hodnotu indexu i počet daných akcií v oběhu. Díky tomu ovlivňují akcie velkých společnosti obchodované ve velkých objemech hodnotu indexu podstatně více než akcie menších společností, byť by tyto akcie měly podstatně vyšší cenu. Indexů počítaných tímto způsobem je podstatně více než je tomu u cenově vážených indexů. Patří sem Standart & Poor’s 500, NASDAQ Composite, FTSE, DAX či český PX – 50.

 

Seznamujeme se s indexyV naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků si tentokrát můžete přečíst o burzovních indexech. Dozvíte se co to index je, přoč je důležitý a jak se počítá. Pak se seznámíte s důležitými tuzemskými i světovými indexy a v neposlední řadě se dočtete jak do indexů investovat.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: INVESTICE