Situace na US akciových trzích ze dne 30.7.2007

30.07.2007 | , Capital Partners
INVESTICE



Na US akciových trzích pokračoval korekční vývoj způsobený především obavami z dalšího vývoje na kreditních trzích, kdy již nebude snadné na základě předchozích problémů v segmentu subprime mortgage (a úvěrů vůbec) získat přístup v USA obvyklým úvěrům, půjčkám a hypotékám. Takže trhy zůstávají poměrně zranitelné, neboť také hedge funds (jejichž portfolia právě částečně obsahují tyto špatné úvěry) mohou být tímto fenoménem postiženy, jak se již ukázalo ve dvou případech hedge fondů brokera Bear Stearns s nutností finanční ozdravné injekce v objemu cca 2 mld USD.
Dalším tímto případem může být informace, že druhý největší hedge fund částečně vlastněný holandskou bankou ABN AMRO Bank (kandidát na převzetí od Barclays či Royal Bank of
Scotland) má určité problémy, neboť disponuje částí aktiv v tzv. US subprime mortgage.

Nervózní atmosféra na US trhu se odrazila v hodnotách hlavních akciových indexů následovně:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 13265,47 bodů (-208,10 bodů, resp. -1,5%) s tím, že skupina TOP obsahuje akcie Boeing (BA), IBM a 3M (MMM), naopak sestava FLOP 3 se skládá z titulů Exxon Mobil (XOM), Caterpillar (CAT) a Merck (MRK). Týdenní výkonnost indexu DJIA činí -4,2%.
Technologicky založený index Nasdaq Composite se zastavil na hodnotě 2562,24 bodů (-37,10 bodů, resp. -1,4%) s týdenním oslabením -4,6%.
Širší index Standard and Poor´s 500 se nachází na hladině 1458,95 bodů (-23,71 bodů, resp. -1,6%) s týdenní korekcí -5%.

Pokud se týče dosavadního průběhu hospodářských výsledků, reporty za 2.Q. t.r. doposud poskytlo 304 firem z indexu Standard and Poor´s 500 a 64% z nich překonalo očekávání trhu, tedy mělo bilance lepší. Průměrný nárůst zisku firem tak zatím činí 5,8%, což je lepší než byla predikce. Tento týden nás čekají výsledky 99 firem, jde např. o firmy Verizon, General Motors, Walt Disney, Procter and Gamble, dále Sun Microsystems, Qwest Communications, Alltel a další.

Byl zveřejněn solidní údaj o růstu US ekonomiky v podobě GDP za 2.Q. ve výši 3,4%, což bylo lepší než očekávání trhu, ale dopad na trh byl zamlžen probíhající situací na trhu a kreditními problémy v globálu.

Na komoditních trzích se ropa Light Sweet Crude Oil dostala na kurs 76,61 USD za barel a zlato se obchodovalo na úrovni 661,30 USD za trojskou unci.

Na forexových trzích se cross rates EUR/USD pohybovaly kolem hranice 1,3634 a poměr JPY/USD byl na hranici 118,62.

Další zahraniční akciové trhy: japonský Nikkei 225 neutrální, Hang Seng +0,3% a čínský Shanghai Composite zatím +2,2%.


CAPITAL PARTNERS a.s.
Ing. J. Stoulil

Autor článku

Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE