Forex: EUR/USD – konsolidace pokračuje

10.10.2007 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


  Dolar včera na páru s eurem umazal část ze svých pondělních zisků, když poté, co dokázal zpevnit až těsně k hranici 1,40, se ve večerních hodinách...

...opět propadl k ceně 1,41. Americká měna tak na páru s dolarem pokračuje v konsolidaci a investoři zatím nenacházejí odvahu vydat se jedním, nebo druhým směrem. Jediným důležitějším fundamentem ovlivňujícím vývoj na tomto páru byl včera zápis ze zářijového zasedání FOMC, na kterém došlo ke snížení sazeb americkou centrální bankou o 50 bazických bodů na 4,75%, avšak ani ten do celé situace více světla nepřinesl, když zanechal poněkud smíšený dojem. Význam tohoto zápisu byl navíc částečně ovlivněn faktem, že byly srpnové velmi špatné NFP (jakožto jeden z klíčových důvodů tak razantního snížení sazeb) revidovány z hrozivých -4 tis. na přijatelných 89 tis. nově vytvořených pracovních míst.

Co se samotného zápisu týče, patrnou změnou stanoviska byly především zvýšené obavy z výraznějšího ochlazení hospodářského růstu z důvodu stále probíhajícího propadu na domácím trhu s bydlením a zhoršujících se podmínek na pracovním trhu. Na adresu trhu s bydlením přitom členové FOMC řekli, že je současný stav horší, než původně mysleli, zatímco pracovní trh charakterizovali jako ne tak slabý, jak poslední data ukazovaly, ale náchylný ke slábnutí. Nedávný nepříznivý vývoj na finančních trzích by měl mít podle členů FOMC jen limitovaný dopad na domácí ekonomiku a zvláštní pozornost tak byla věnována opět inflačním tlakům. Fed odstoupil od svého dřívějšího konstatování, že inflace jeví jisté známky zmírňování, které však musí být ještě přesvědčivě potvrzeny a namísto toho se v zářijovém zápisu objevilo, že jsou jednotlivý členové FOMC o něco více přesvědčeni, že by zpomalování inflace mohlo být vytrvalejšího charakteru. Přesto i tak varovali před existujícími inflačními tlaky, které by mohly ještě zintensivnět především tehdy, bude-li americký dolar i nadále oslabovat.

Celkově tak zápis ze zářijového zasedání zanechal poněkud smíšené dojmy a přestože se Fed vyhnul jakémukoli náznaku svých dalších kroků, dalo by se mírně přiklonit k názorům, které hovoří o ponechání sazeb v původní výši na nadcházejícím říjnovém zasedání.

V dnešním obchodování budou jakákoliv ekonomická data působící na pár EUR/USD naprosto absentovat a tak se dá očekávat, že se bude tento měnový pár vyvíjet v dozvucích a diskusích kolem včerejšího zveřejnění zápisu ze zasedání FOMC. Dolar by tedy mohl mít tendenci pozvolna posilovat, avšak pohyby eurodolaru by se měly i nadále omezovat konsolidačním pásmem mezi cenami 1,4000 – 1,4150.

 

Autor: Jaroslav Brychta

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE