Pesimismus investorů přináší bilionové ztráty

25.01.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Na začátek letošního roku nebudou finanční trhy vzpomínat příliš v dobrém. Obavy z případné recese v USA přinesly do řad investorů značnou nervozitu a světovým burzám způsobily ztráty překračující pět bilionů dolarů.

Situace na finančních trzích není zrovna růžová. Obavy z možné americké recese spustily masivní vlnu výprodejů a na finančních trzích zavládla nervozita. Oleje do již tak mohutně plápolajícího ohně přilily nedávné zprávy o miliardových ztrátách bankovních gigantů. Největší americká banka Citigroup odepsala kvůli ztrátám spojeným s méně kvalitními hypotékami a dalšími rizikovými úvěry 18,1 miliardy dolarů, její kolegyně Merrill Lynch & Co ze stejných důvodů přišla o 16 miliard a zaznamenala tak nejhorší kvartál ve své mnohaleté historii.

Ovšem ani zprávy z jiných oborů situaci příliš nezlepšují. „Potíže se již dříve objevily v bankovním sektoru v USA a západní Evropě a prozatím nenastala doba, kdy by si investoři mohli říci, že znají rozsah těchto problémů. Spíše existuje riziko, že se objeví i v dalších sektorech ekonomiky“ říká o současné situaci na finančních trzích Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus. Problémy mohou podle něj postihnout například pojišťovací instituce.


Světové indexy v roce 2008

Na trzích vládne medvědí nálada


Tápe Amerika, Japonsko i Evropa. Tak by se dala popsat situace posledních dní a týdnů. Americký index Dow Jones v letošním roce poklesl o více jak 1000 bodů, podobně se vedlo i ostatním světovým indexům. Podle analytiků investiční banky Morgan Stanley způsobily letošní propady na světových burzách ztráty ve výši 5,3 bilionu dolarů, tedy asi deset procent z celkové hodnoty globálních akciových trhů. Celková globální tržní kapitalizace se v současnosti odhaduje na 47,2 bilionu dolarů, přičemž ještě v říjnu loňského roku dosahovala rekordních 55 bilionů.

Ameriská burza ztratila ze svého říjnového maxima 15,5 procenta a řada dalších trhů si vedla ještě hůře. Tržní hodnota burzovního trhu ve Francii se propadla o 19,3 % a britská burza padala o 20,4 procenta. Stejná situace panuje na kanadském trhu, který přišel o 21,1 %, australské akcie oslabily dokonce o 27,8 procenta. Nejhůře však byly letošními propady zasaženy menší trhy zemí závislých na exportu surovin, protože obavy z recese se promítají do poklesu cen komodit.


Pražská burza: Kdeže loňské zisky jsou …


Ani tuzemský organizátor trhu s cennými papíry nijak nevybočuje z burzovních řad a kopíruje své věhlasnější zahraniční kolegy. „Pražská burza se pohybuje v souladu s vývojem na globálních trzích“ potvrzuje Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik FT. Během tří týdnů dokázala burza hravě smazat to, co loni pracně vydobyla a solidní téměř patnáctiprocentní růst je již minulostí.

Index PX v roce 2008Oficiální burzovní index PX, který loňský rok uzavíral na 1815 bodech, se nyní pohybuje zhruba o 300 bodu níže. Díky značné nervozitě panující na trzích a prodejní náladě investorů se celá dvanáctka nejlikvidnějších titulů pravidelně ocitala v červených číslech a téměř každý den poupravovala svá několikaměsíční minima. „Současný pokles akciových trhů je z velké části veden negativní psychologií trhu, hraničící až s panikou. V případě pražské burzy hraje roli také snaha zahraničních institucionálních investorů zacelit ztráty jinde, což řeší stahováním prostředků prodeji na akciových trzích, jako je Praha“ vidí příčiny poklesu Potměšil.

Nepomohla ani americká centrální banka (Fed), na kterou se v minulosti mohli investoři téměř s jistotou spolehnout. Přestože na svém úterním mimořádném zasedání snížila úrokovou sazbu o 75 bazických bodů a odhodlala se tak k nejrazantnějšímu snížení za posledních 23 let, ani tento ze všech stran očekávaný krok situaci nezlepšil. „Hlavním impulsem pro změnu budou pravděpodobně až lepšící se data z americké ekonomiky“ říká Josef Novotný, analytik společnosti Fio.


Zelený čtvrtek, nejistý a opatrný pátek


Až včera se jako mávnutím kouzelného proutku situace zcela obrátila a na pražské burze alespoň na jeden den zavládlo nadšení. Panické prodeje z minulých dnů vystřídala nákupní euforie a burza tím vynikla i v mezinárodním měřítku. Index PX si během jediného dne připsal úctyhodných 8,42 procenta a dostal se na 1523,4 bodu. České akcie tak posílily nejsilnějším tempem od podzimu 1993, kdy byl tuzemský burzovní trh ještě v plenkách. Zásluhu na tomto výsledku měly především akcie společností ČEZ a Telefónica O2, které vzrostly o více než deset procent. Desetiprocentní hranici téměř pokořila i Komerční banka, i přes čtvrteční ranní zprávy mateřské společnosti Société Générale o miliardových ztrátách, které ji podvodným jednáním způsobil jeden z jejich makléřů. V zelených číslech se však ocitly bez výjimky všechny hlavní akciové tituly.

Co stojí za tímto náhlým obratem? „Jednotlivé akcie nejen na pražské burze začínají být velmi atraktivní pro investory, jež čekají právě na podobné poklesy. Tento druh investorů začíná vykazovat zvýšený zájem o nákup pro ně levných titulů“ vysvětluje Karel Potměšil. Obavy z recese v americké ekonomice a dalších možných negativních dopadů však nezmizely a odborníci nadále radí investorům zachovávat opatrnost.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE