Index strachu na historických maximech. Čas nakupovat?

24.10.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


V polovině října se index VIX dostal na nové historické maximum až k hodnotě 70,33b. Poněkud nezvyklá zpráva za situace, kdy všechny ostatní indexy padají volným pádem, kdyby se však nejednalo o tzv. index strachu.

VIX patří mezi oblíbené ukazatele strachu mezi obchodníky, který se stává obzvláště medializovaným vždy, kdy se akciové indexy dostávají pod prodejní tlak tak, jako je tomu již od poloviny minulého roku. Jak se ale dá měřit strach? Nijak. VIX však na základě historické volatility (rozkolísanosti) amerického indexu S&P 500 vyjadřuje jeho očekávanou volatilitu do nadcházejících 30 dnů, která je faktickým vyjádřením strachu ve světě financí. VIX byl představen v roce 1993 pro Chicago Board Options Exchange profesorem Duke University Robertem E. Whaleyem a stal se jednoduchým a oblíbeným nástrojem měřícím očekávanou volatilitu, která je jedním z faktorů používaných k oceňování opčních kontraktů. Čím větší je očekávaná volatilita, tím vyšší je cena opce, protože roste pravděpodobnost realizace tohoto kontraktu, tedy pravděpodobnost toho, že opce bude zisková (in-the-money). K jeho výpočtu se používá volatilita akciového indexu S&P 500, která je měřena minutu po minutě každý den a čím vyšší je hodnota tohoto indexu, tím nižší je povědomí obchodníků o tom, kde se za 30 dní bude hodnota jejich akcií nacházet.


Hranice 70b., donedávna ještě nepředstavitelná meta


Historického maxima 70,33b. VIX dosáhnul v pátek 17. října, kdy americký index Dow Jones uzavíral na hodnotě 8 852b. a byl tak nejníže za posledních pět let. Od svého vrcholu z října minulého roku, kdy se krátce vyhoupnul přes 14 000b., tak ztrácel již 37,5%, přičemž jen v prvních dvou říjnových týdnech odepsal ze své hodnoty masivních 21%. VIX se tedy vyhoupnul na nové historické maximum, přičemž hodnota kterou na tomto vrcholu vykazoval představuje očekávanou volatilitu do dalších třiceti dnů ve výši téměř 20%. To znamená, že obchodníci s opcemi na S&P 500 počítají při jejich oceňování s možností, že by jeden z nejrespektovanějších a historicky nejméně volatilních indexů na světě mohl během jednoho měsíce ztratit či získat až neuvěřitelnou pětinu své současné hodnoty. Do té doby nejvýše se přitom VIX dostal v srpnu 1998, kdy Rusko oznámilo, že není schopno splácet své dluhy, což vedlo ke krachu obřího hedgeového fondu Long-Term Capital Management, který díky své propojenosti s ostatními bankami ohrožoval dokonce celý americký finanční sektor, jež zachránila až injekce Fedu v objemu 3,6 mld. dolarů. Tehdy VIX poprvé prolomil hranici 40b., když v srpnu uzavíral na 40,28b. a výrazně nad dřívějším průměrem se držel také v následujících letech díky dopadům asijské finanční krize, teroristickým útokům na dvojčata, či při zářijovém výprodeji po splasknutí technologické bubliny v roce 2002, kdy se znovu přiblížil nadosah 40b. hranice.


Index VIX



Finanční krize: čas paniky a investičních příležitostí


Současné hodnoty, které jsou i v porovnání s předchozími vrcholy indexu abnormální, tak pouze dokládají obrovskou nejistotu obchodníků a vážnost celé situace. Ta je přímým důsledkem druhé vlny finanční krize, která vypukla po zářijovém pádu americké banky Lehman Brothers, jehož následky se jako dominový efekt šířily napříč celým bankovním sektorem v USA i v zahraničí. Pád této investiční banky totiž vyvolal obrovskou vlnu nejistoty mezi ostatními bankami, které si přestaly vzájemně půjčovat, což vedlo k prudkému růstu sazeb na mezibankovním trhu a ohrožovalo samu existenci řady dalších finančních i nefinančních institucí závislých na krátkodobých úvěrech. Nejistota a obavy z toho, která banka bude další na řadě, společně s rychlostí, kterou se finanční krize šířila napříč celým světem, vedly k masivním výprodejům světových akcií, které navíc i po četných zásazích centrálních bank a vládních intervencích pokračovaly, když se obchodníci obávali dopadů, které tato krize bude mít na reálnou ekonomiku. Přes nespornou vypovídací schopnost však zůstává faktem, že jediné k čemu je běžnému investorovi VIX dobrý, je hezká grafická ilustrace toho, jak nervózní je zrovna trh v porovnání s dřívějším obdobím. Ke zjištění toho že je situace vážná, totiž bohatě postačí pouhý pohled na vývoj světových akciových indexů a tak by spíše než jako ukazatel strachu mohl VIX dobře posloužit k signalizaci nových nákupních příležitostí a brzdění přehnaného optimismu. Jak se totiž již několikrát potvrdilo, nejsou to vysoké hodnoty tohoto indexu, ale naopak hodnoty nízké, kterých by se obchodníci na akciových trzích měli obávat. To nakonec vystihuje i oblíbené přísloví: „when VIX is high its time to buy, when VIX is low its time to go“.

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE