T-Notes short: Prodej 10letých vládních dluhopisů

05.11.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Spojené státy americké v říjnu zachvátila největší finanční krize od třicátých let minulého století. Banky, spořitelní ústavy i pojišťovny byly v minulých letech neopatrné a podcenily riziko propadu nemovitostního trhu.

Teď za své chyby platí miliardovými ztrátami. Neplatí však jen ony samy. Vláda USA přišla se záchranným plánem ve výši 700 miliard dolarů, jehož hlavním cílem je oživit bankovní sektor. Státní kasa však tyto prostředky nemá a bude si muset vzít další úvěry. Celkový národní dluh USA již dosáhl magické hranice 10 000 miliard USD a je téměř jisté, že nadále poroste. Se zvyšováním zadlužení stoupá i riziko platební neschopnosti. Investoři proto začínají požadovat vyšší míru výnosnosti, což není pro ceny dluhopisů pozitivní. Záchranné prostředky taktéž tlačí na zvýšení zásoby peněz v oběhu, což by podporovalo inflaci. Oba faktory jsou velmi nepříznivé pro cenu vládních dluhopisů. Podle naší fundamentální analýzy předpokládáme v časovém horizontu 3 až 6 měsíců pokles ceny 10letých amerických vládních dluhopisů ze současné úrovně 114 bodů na 110 bodů.

 

Důvody pro prodej vládních dluhopisů:

 

  1. Záchranný plán Spojených států
  2. Riziko inflace
  3. Státní dluhopisy jsou drahé vůči podnikovým dluhopisům
  4. Očekávané snížení strachu na akciových trzích
  5. Zahraniční kupci budou mít méně peněz na nákup amerických dluhopisů

 

Možná rizika:

 

  1. Pokud by podpůrný vládní balíček nedokázal zastavit bankroty finančních institucí a firem a krize by pokračovala, mohla by se poptávka po bezpečných vládních dluhopisech zvýšit.
  2. Ekonomický vývoj USA zpomalil. Spotřebitelé utrácejí méně a začínají spořit. Tento vývoj má protiinflační následky. Nízký růst cen by byl pro centrální bankou argumentem ve prospěch dalšího snížení sazeb, což podporuje cenu dluhopisů. Připomínáme však, že hlavní úrokové sazby již jsou na 1 procentu, takže prostor pro další pokles sazeb je značně omezený.

 

Závěr:

 

Faktory, které by v časovém horizontu 3 až 6 měsíců mohly způsobit pokles hodnoty 10letých amerických vládních dluhopisů:

  1. Záchranný plán Spojených států je velkou zátěží pro státní rozpočet. Výrazné zvýšení rozpočtového deficitu a zadlužení veřejného sektoru není prospěšné pro cenu státních dluhopisů.
  2. Riziko inflace je stále přítomné. Nebezpečná je velmi expanzivní monetární politika. Nadbytek peněz v ekonomice může krátkodobě pomoct uhasit oheň, dlouhodobě by však tlačil na růst cen.
  3. Americké vládní dluhopisy jsou vůči jiným aktivům (akcie nebo podnikové obligace) relativně drahé, což nám dokumentuje rozdíl požadované výnosnosti korporátních a státních obligací.
  4. Akciové trhy byly v září a říjnu v panické náladě. Akcie však již poklesly na úrovně, které jsou zajímavé pro dlouhodobé investory. Taktéž vládní záchranný balíček by měl na trhy dodat potřebnou jistotu.
  5. Pokles ceny ropy a ekonomického růstu snižuje přebytky zemí, které dlouhodobě financují americký dluh. Pokles nákupů dluhopisů může vést k jejich pádu.

Bližší informace včetně grafů a tabulek najdete v přiloženém dokumentu.

Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE