Týden na komoditních trzích

12.01.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena americké lehké ropy v minulém týdnu klesala v reakci na nové a nové zprávy o špatném vývoji světového hospodářství.

Ropa

Cena americké lehké ropy v minulém týdnu klesala v reakci na nové a nové zprávy o špatném vývoji světového hospodářství. Důležitou roli sehrála například data o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech. V prosinci nezaměstnanost poskočila ze 6,8 na 7,2 procenta, když o práci přišlo odhadem opět více než půl miliónu Američanů. Celkem za minulý rok přišlo v USA o práci 2,589 miliónů lidí, nejvíce od roku 1945. Nepříznivý stav amerického a světového hospodářství se nepříznivě odráží na poptávce po ropě a cenovému propadu tak zatím nedokázalo zabránit ani omezování dodávek ze strany kartelu OPEC. Únorový kontrakt americké lehké ropy zakončil minulý týden na New York Mercantile Exchange na hodnotě 40,83 dolarů za barel, v průběhu týdne se přitom cena, i v reakci na situaci okolo dodávek zemního plynu z Ruska do Evropy, vyšplhala až na 50,47 dolarů.

Drahé kovy

Zlato v minulém týdnu ztrácelo a zakončilo týden o 24,50 dolarů níže v porovnání se závěrem předchozího týdne. Páteční seanci uzavíral únorový kontrakt obchodovaný na newyorském COMEXu na úrovni 855 amerických dolarů za trojskou unci. V průběhu týdne cena spadla až na 836 dolarů za unci, v závěru týdne však cena korigovala směrem vzhůru kvůli obavám z uvolněné měnové politiky FEDu v reakci na špatný vývoj americké ekonomiky, což zvýšilo atraktivitu zlata jako alternativního aktiva. Podobný byl i vývoj na trhu se stříbrem. Jeho cena v porovnání s předchozím týdnem taktéž klesla, páteční uzavírací hodnota byla 10,965 dolarů za unci.

Káva

Na nejvyšší úroveň za období posledních tří měsíců se vyšplhala na burze ICE Futures cena kávy arabiky v reakci na informace o možném poklesu exportů z Brazílie, která je nejvýznamnější pěstitelskou zemí. Podle prognózy brazilské Coffee Exporters Council brazilětí pěstitelé v roce 2009 vyexportují 25,1 miliónů žoků kávových bobů, o milión méně než v roce 2008. Celková produkce má klesnout o zhruba dvacet procent, podle brazilské vlády se totiž kávové keře nacházejí v horší fázi dvouletého pěstitelského cyklu a farmáři také omezují postřiky kvůli omezování nákladů. Navíc se v tomto roce očekává opětovný zájem investorů o komodity, a to i kvůli očekání expanzivní monetární politiky americké centrální banky. Březnový kontrakt arabiky v pátek uzavíral obchodování na 116,90 centech za libru, v průběhu dne se cena vyšplhala až na 119,5 centů, nejvýše od 14. října.

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE