Futures na akciové indexy - spekulantův ráj

05.03.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Futures na akciové indexy jsou moderní kontrakty, které těsně následují pohyb akciových indexů a poskytují tak efektivní cestu jak obchodovat na světových akciových trzích.

Investiční příležitosti, obrovská likvidita a nízké náklady jsou hlavní důvody popularity futures na akciové indexy především mezi intradenními investory.

V předchozích dílech tohoto seriálu jsme se mohli seznámit s “nejpopulárnějšími“ a nejobchodovanějšími komoditami a komoditními futures kontrakty, s nimiž se v současnosti čile obchoduje na burzách po celém světě. Nyní přichází na řadu pokračování v podobě tzv. finančních futures. Obchodování s těmito investičními produkty zažilo v posledních 30 letech obrovskou expanzi a díky prudkému rozvoji finančních trhů již není doménou institucionálních investorů. Z pohodlí svého domova mohou s deriváty obchodovat i drobní investoři, kteří tak mohou naplno využívat výhod těchto investičních instrumentů.

Finanční futures jsou poměrně mladým nástrojem, který zažil expanzi až v 70. a 80. letech. Ta byla způsobena turbulencemi a zvýšenou volatilitou na finančních trzích. Prudké cenové pohyby měnových kurzů, úrokových sazeb a kurzů akcií vyústily ve vznik nových finančních instrumentů, jejichž hlavním cílem byla ochrana investorů vůči riziku. Na svět tak přišly první finanční deriváty. I zde máme (podobně jako v případě komoditních futures) co dočinění s cennými papíry odvozenými od podkladového aktiva. V případě finančních derivátů jsou tímto aktivem finanční instrumenty, jejichž spektrum je poměrně široké.

K základním podkladovým aktivům u finančních futures patří:

  • akciové indexy
  • dluhopisy
  • úrokové sazby
  • měny

Cena finančního derivátu je pak odvozena právě od ceny podkladového aktiva.

Nejpopulárnějšími jsou futures kontrakty na akciové indexy. Podkladovým aktivem je v tomto případě akciový index, který vyjadřuje hodnotu určitého předem nadefinovaného koše akcií. Váha jednotlivých společností v indexu je odvozována rozličnými způsoby. Změní-li se cena samotného akciového indexu, změní se i cena derivátu, což ovlivňuje zisk/ztrátu investora. Mezi nejpopulárnější a nejobchodovanější indexy patří:

  • S&P 500 (USA)
  • Nasdaq 100 (USA)
  • Dow Jones Industrial (USA)
  • DAX (Německo)
  • DJ Euro Stoxx 50 (Eurozóna)
  • Nikkei 225 (Japonsko)
  • FTSE 100 (Velká Británie)
  • CAC 40 (Francie)

Pro obchodování s deriváty je typické využívání finanční páky, kdy investor neplatí za kontrakt jeho plnou výši, ale pouze určitou zálohu (tzv. margin). Stejně je tomu i v případě futures na akciové indexy. Mezi drobnými investory jsou rozšířené obzvláště tzv. mini kontrakty na akciové indexy, které nevyžadují tak velký vklad finančních prostředků jako klasické “velké“ futures a lze je tak považovat za jejich menší bratříčky.

Futures na akciové indexy jsou mezi investory populární, protože představují jednoduchý, rychlý a efektivní způsob, jak obchodovat na světových akciových trzích. Poskytují celou řadu neocenitelných vlastností, které z nich činí jedinečné investiční instrumenty. Investoři ocení obzvláště:

  • možnost spekulovat na cenový vývoj celého akciového trhu
  • vysokou likviditu a malé spready
  • možnost vydělávat na rostoucích i klesajících trzích
  • vysoký pákový efekt
  • nízké požadavky na kapitál

Jednou z hlavních výhod futures trhů je možnost vydělávat na poklesech kurzů stejně jako na růstu. Investor, který očekává pokles hodnoty indexu, může futures kontrakt prodat a někdy v budoucnosti zpět koupit. Pokud mezitím index opravdu klesl, inkasuje zisk ve výši rozdílu mezi prodejním a kupním kurzem. Možnost spekulace na pokles ceny akciových indexů ocení investoři obzvláště v časech bear marketu.

V případě rizika poklesu akciových trhů mohou být futures na indexy využity i jako určitá forma zajištění. Vlastní-li například investor portfolio akcií z indexu Dow Jones Industrial Average a obává se možného poklesu, přičemž nechce akcie prodávat, potom není problém částečně se zajistit futures kontraktem na výše zmíněný index.

Na své si ovšem přijdou i krátkodobí spekulanti. Futures na indexy jsou vysoce likvidní, což potvrzuje příklad CME E-Mini S&P 500®, který se obchoduje na americké burze CME Group®.


Obrázek 1: Objemy obchodů se CME E-mini S&P 500 (Zdroj:CSI)

Objemy obchodů se CME E-mini S&P 500


Z grafu je zřejmé, že objemy obchodů v posledních měsících přesahují 2 miliony kontraktů denně. Likvidita je proto zaručena, protože se vždy najdou investoři ochotní kupovat či prodávat. Investor se tak nemusí obávat vysokých spreadů a může klidně obchodovat na hodinové i minutové bázi. Výhodou je i využití pákového efektu, což umožňuje držet investorům pozice několikanásobně převyšující jejich vložený kapitál. Díky tomu se také dočkají i při nepatrné změně hodnoty indexu většího procentuálního zhodnocení, ale i znehodnocení vložených prostředků.

Futures kontrakty na akciové indexy nabízejí obchodníkům unikátní investiční příležitosti. U nejoblíbenějšího kontraktu CME E-mini S&P 500® bylo v roce 2008, díky vysoké volatilitě na akciových trzích, průměrné denní rozpětí (rozdíl mezi maximem a minimem) asi 35 bodů, což ve finančním vyjádření znamená 1.750 USD (35 bodů * 50 USD hodnota bodu u tohoto kontraktu). Při intradenní záloze kolem 3.100 USD dosahuje průměrný denní potenciál přes 55% (1.750 USD / 3.100 USD = 56,5%)!


Obrázek 2: Intradenní vývoj kontraktu CME E-mini S&P 500 (březen 09) během seance 18.2.09

Intradenní vývoj kontraktu CME E-mini S&P 500 (březen 09) během seance 18.2.09


Tento příklad je samozřejmě zjednodušený. Investorovi se obtížně podaří nakoupit za minimum a prodat za maximum. Nicméně denní ziskový potenciál lze dobře použít pro srovnání s ostatními formami investování. Vysoká možnost zisku je ale samozřejmě vyvážena odpovídajícím rizikem.

Nespornou výhodou futures kontraktů na akciové indexy jsou i nízké náklady spojené s obchodováním. Pokud investor obchoduje s jedním kontraktem CME E-mini S&P 500 a aktuální hodnota indexu je 700 bodů, kontroluje tím aktiva o velikosti 35.000 USD (700 bodů x 50 USD = 35.000 USD). Při běžné komisi u futures na indexy 20 USD za celý obchod (vstup i výstup z trhu) tak tvoří poplatky pouhých 0,057% z obchodovaných aktiv (20 USD / 35.000 USD = 0,057%). Jestliže zohledníme i spread (rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem), který se u tohoto kontraktu pohybuje na úrovni 0,25 bodu, jsou celkové náklady asi 0,093% z hodnoty obchodovaných aktiv ((20 USD poplatek + 0,25 bodu spread * 50 USD hodnota bodu) / 35.000 USD = 0,093%).

V případě obchodování s futures na akciové indexy se většinou pro stanovení vstupu a výstupu z obchodní pozice využívá technická analýza. Kontrakty na akciové indexy se nejvíce obchodují na americké CME Group. Dále pak například na Eurexu, případně Liffe-Euronext.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum, a.s. Pokud si chcete obchodování s s futures na akciové indexy vyzkoušet, zaregistrujte se na stránkách WWW.E-MINI.CZ a bude Vám zaktivován TRÉNINKOVÝ ÚČET. S jeho pomocí si můžete vyzkoušet obchodování na reálných kurzech a to aniž byste riskovali jedinou korunu.


UPOZORNĚNÍ

TATO ZPRÁVA JE POUZE INFORMATIVNÍ A NENÍ MYŠLENA JAKO NÁVRH NEBO NABÍDKA KE KOUPI ČI PRODEJI JAKÉKOLIV KOMODITY, FUTURES KONTRAKTU, OPCE NEBO JINÉHO INVESTIČNÍHO NÁSTROJE. AČKOLIV FAKTA A INFORMACE ZDE OBSAŽENÉ JSOU ZÍSKÁNY ZE ZDROJŮ, KTERÉ COLOSSEUM, A.S. („SPOLEČNOST“) POVAŽUJE ZA VĚROHODNÉ, NEZARUČUJEME JEJICH PŘESNOST A JAKÁKOLIV INFORMACE MŮŽE BÝT NEÚPLNÁ NEBO ZKRÁCENÁ. SPOLEČNOST NEODPOVÍDÁ ZA TYPOGRAFICKÉ CHYBY V TÉTO ZPRÁVĚ. VEŠKERÉ NÁZORY A ODHADY V TÉTO ZPRÁVĚ VYJADŘUJÍ NÁZOR SPOLEČNOSTI K DATU TÉTO ZPRÁVY A VYHRAZUJE SI PRÁVO NA JEJICH ZMĚNU BEZ PŘEDCHOZÍHO UPOZORNĚNÍ.

SPOLEČNOST, JEJÍ POBOČKY, PŘEDSTAVITELÉ A/NEBO ZAMĚSTNANCI MOHOU, ALE NEMUSÍ KDYKOLIV DRŽET KRÁTKÉ A/NEBO DLOUHÉ POZICE V JAKÉKOLIV KOMODITĚ, FUTURES KONTRAKTU, OPCI NEBO JINÉM INVESTIČNÍM NÁSTROJI ZMIŇOVANÉM V TÉTO ZPRÁVĚ. PŘÍKAZY UVEDENÉ V TOMTO DOKUMENTU MOHOU BÝT POUZE ILUSTRATIVNÍ A SPOLEČNOST JE MŮŽE, ALE NEMUSÍ PROVÁDĚT NA TRHU. VEŠKERÉ NÁZORY V TÉTO ZPRÁVĚ JSOU NÁZORY ANALYTICKÉHO ODDĚLENÍ SPOLEČNOSTI. JEDNOTLIVÍ OBCHODNÍCI NEBO JINÉ FIREMNÍ PUBLIKACE MOHOU VYJADŘOVAT ROZDÍLNÝ NEBO PROTICHŮDNÝ NÁZOR. NÁZORY V TÉTO ZPRÁVĚ MOHOU BÝT ZALOŽENY NA RŮZNÝCH ANALYTICKÝCH METODÁCH NEBO DISCIPLÍNÁCH. NAPŘÍKLAD FUNDAMENTÁLNÍ A TECHNICKÁ ANALÝZA OBVYKLE POUŽÍVAJÍ RŮZNÉ METODY A ODLIŠNÉ ČASOVÉ OBDOBÍ, PROTO MOHOU ČINIT RŮZNÉ ZÁVĚRY OHLEDNĚ VÝVOJE STEJNÉ KOMODITY, TERMÍNOVÉHO KONTRAKTU NEBO JINÉHO INVESTIČNÍHO NÁSTROJE.

INVESTIČNÍ STRATEGIE POPISOVANÉ V TÉTO ZPRÁVĚ JSOU RISKANTNÍ A NEJSOU VHODNÉ PRO KAŽDÉHO INVESTORA. POKUD PLNĚ NEPOROZUMÍTE PODMÍNKÁM A RIZIKUM POPISOVANÝCH OBCHODŮ, VČETNĚ ROZSAHU POTENCIÁLNÍHO RIZIKA ZTRÁTY, KTERÉ MUŽE DOSÁHNOUT A V URČITÝCH PŘÍPADECH I PŘESÁHNOUT HODNOTU PŮVODNÍ INVESTICE, MĚLI BYSTE SE TAKOVÝCH OBCHODŮ ZDRŽET. VÝSLEDKY INVESTIC MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ZÁRUKOU VÝNOSU BUDOUCÍCH.

VÍCE INFORMACÍ ZÍSKÁTE NA WWW.E-MINI.CZ NEBO WWW.COLOSSEUM.CZ

Autor článku

Petr Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: INVESTICE