Týden na komoditních trzích

20.04.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Poklesu o téměř 2 dolary pod hranici 50 USD za barel se v rámci minulého týdne dočkal nejaktivnější květnový futures kontrakt na ropu...

Ropa

 

Poklesu o téměř 2 dolary pod hranici 50 USD za barel se v rámci minulého týdne dočkal nejaktivnější květnový futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu na burze New York Mercantile Exchange. Hlavním důvodem se stala dubnová zpráva v Paříži sídlící International Energy Agency (IEA), v níž tato společnost opětovně snížila odhad celosvětové poptávky po ropě v tomto roce. Ta je ovlivněna především stávající hospodářskou krizí, která působí negativně především na průmyslovou produkci a ruku v ruce na prodej nových automobilů. 

Podle IEA bude průměrná denní spotřeba ropy v tomto roce činit 83,4 miliónů barelů, o 2,4 mil. barelů méně než v minulém roce a nejméně za posledních pět let. Propad spotřeby odpovídá zhruba průměrné denní produkci Iráku. Značně negativně působí na vývoj ceny ropy také rostoucí objem komerčních zásob ropy, který již v U.S. dosáhl nejvyšší úrovně od roku 1993. Otázkou zůstává, zda-li se OPEC na svém dalším zasedání ve Vídni, naplánovaném na 28.5. letošního roku, opětovně nepřikloní k snižování těžebních kvót ropy. Ty byly od září minulého roku sníženy již o 4,2 mil. barelů denně. Květnový futures kontrakt na americkou lehkou ropu uzavřel poslední obchodní seanci minulého týdne na hodnotě 50,33 dolarů za barel.

 

Měď

 

Mezi nejvíce posilující kontrakty minulého týdne patřil na burze Comex division New York Mercantile Exchange květnový futures kontrakt na měď. Podporu našel zmíněný futures v optimistické náladě, jež se pomalu navrací na finanční trhy. Důkazem mohou být pozitivní reakce investorů na chystaný nový stimulační balíček čínské vlády, zaměřený na podporu domácí ekonomiky. Objem dovozu mědi do Číny dosáhl v měsíci březnu letošního roku rekordních 374.957 metrických tun. Jako druhý pro růstový faktor zafungovala ve zmíněném týdnu zpráva o poklesu zásob mědi monitorovaných burzou London Metal Exchange, konkrétně o 2,4 % na celkových 480.400 tun, naznačující možnost oživování poptávky po zmíněném průmyslovém kovu. Od počátku letošního roku vzrostla cena mědi na burze Comex již o 56 %. Květnový futures kontrakt na měď posílil v rámci minulého týdne celkově o 9,85 dolarů na uzavírací cenu 219,40 dolarů za metrickou tunu.

 

Sója

 

Stabilní růst zaznamenal v předešlém týdnu také květnový futures kontrakt na sóju. Hlavními důvody se staly především negativní zprávy ohledně vývoje zásob zmíněné komodity a výhledu letošní úrody sóji. Podle posledních zpráv amerického ministerstva zemědělství klesne objem konečných zásob sóji v U.S. k 31.8.09 na hodnotu 165 miliónů bušlů, jež představuje úroveň pětiletého minima. Nejnovější odhady hovoří dále o rostoucí pravděpodobnosti zvýšení exportu sóji z U.S., za kterým by měl z důvodu nebývalého sucha ve velké míře stát pokles produkce sóji o 6,1 % v Argentině, která je třetím největším exportérem krmných směsí na světě. Tamní farmáři by měli oproti březnovým odhadům 43 mil. tun v letošním roce vyprodukovat pouhých 37 miliónů tun sóji. Výše zmíněné ovlivní zároveň i konečný objem letošní celosvětové produkce, jež by se oproti březnovým odhadům měla snížit o 2 % na celkových 218,8 miliónů tun. Páteční obchodní seanci uzavřel květnový futures kontrakt na sóju na burze Chicago Board of Trade cenou 1051 centů za bušl.

 

Robert Černík

 

Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE