Makro: Ekonomický sentiment Německa se v prosinci opět zhoršil

15.12.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ekonomický sentiment Německa se podle průzkumu ZEW v prosinci opět mírně zhoršil kvůli budoucímu výhledu a obavám z velmi pomalého hospodářskému...

...zotavení. Na jednu stranu exportéři stále vidí nové příležitosti, což může příští rok podpořit zotavení největší evropské ekonomiky, na druhou stranu potíže bank negativně ovlivňují domácí korporace. Jak silné investice nakonec přispějí k hospodářskému růstu Německa v roce 2010, bude záležet na ochotě bank půjčovat.

Ukazatel hospodářského sentimentu Německa ZEW v prosinci potřetí zhoršil, tentokrát o 0,7 bodu na 50,4 bodů, méně než o 4,9 bodů na 51,1 v listopadu. Průměrné analytické odhady očekávaly pokles o 1,1 bodu na 50,0bodů. Sentiment vysoko nad historickým průměrem 27,0 bodů.

Indikátor hodnocení současné ekonomické situace Německa opět rostl o 5,0 bodu na -60,6 bodů, pod shodou analytiků -60,1 bodů. Ukazatel očekávání ekonomiky eurozóny v prosinci ztratil 3,8 bodů na 48,0 bodů ale překonal odhad 50,0 bodů. Indikátor hodnocení současné ekonomiky eurozóny je stále velmi slabý, v prosinci zaznamenal další mírné zlepšení o 2,5 bodů na -67,8 bodů.

Mannheimské Centrum pro ekonomický průzkum (ZEW) v prosinci oslovil asi 300 německých analytiků a investorů ohledně hodnocení domácí ekonomiky a celé eurozóny. Tato statistika předchází klíčovému průzkumu podnikatelského klimatu Německa Ifo, který vyjde 18.prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE