Jak si stojí koruna, euro a dolar

30.10.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování s korunou bylo vcelku klidné a bez výraznějšího trendu. Hráči na trhu netrpělivě očekávají výsledek zítřejšího zasedání centrální banky.

Včerejší obchodování s korunou bylo vcelku klidné a bez výraznějšího trendu. Hráči na trhu netrpělivě očekávají výsledek zítřejšího zasedání centrální banky. Z úvodní úrovně 30.93 CZK/EUR začal kurz koruny opět atakovat hranici 31.00 CZK/EUR. Zde se její ztráty zastavily a domácí měna částěčně korigovala předchozí vývoj posunem na 30.96 CZK/EUR. V závěru dne se stabilizovala kolem úrovně 30.94 CZK/EUR. Klíčové bude zítřejší zasedání ČNB, na kterém bude hlavním tématem měnová politika. Pravděpodobné je snížení úrokových sazeb o 25 bp. Podle průzkumu společnosti Reuters se 13 z 22 respondentů domnívá, že snížení úrokových sazeb bude v řádu 25bp, 6 uvádí snížení až o 50 bp, zbytek neočekává žádnou změnu. Pro dnešní den opět očekáváme obchodování ve znamení mírné nervozity, v případě opětného prolomení rezistenční psychologické hranice 31.00 CZK/EUR může koruna oslabit až na 31.20 CZK/EUR.

Vůči americkému dolaru koruna uzavřela i přes oslabení v průběhu dne nepatrně silnější oproti ranní otevírací úrovni. Tento zvrat ve prospěch domácí měny byl hlavně zapříčiněn zveřejněním spotřebitelské důvěry v USA, která byla horší než bylo očekávání trhu. Z úvodních 31.45 CZK/USD koruna během dopolední části obchodování oslabila na úroveň 31.51 CZK/USD. Ještě v odpoledních hodinách se kurz vyšplhal na denní minimum 31.56 CZK/USD. Poté však byl v USA zveřejněn index spotřebitelské důvěry, který zaznamenal nejnižší úroveň od roku 1993. Očekávání trhu 89.7 bodů, konečný výsledek však vykázal úroveň 79.4 bodů, což je dokonce snížení o 14.3 bodů oproti předchozímu měsíci. Koruna na tyto zprávy reagovala před uzavřením trhu posílením na hladinu 31.39 CZK/USD. Tato úroveň indexu je dokonce nižší než po teroristických útocích na Spojené státy a vzbuzuje otázky týkající se schopnosti regenerace americké ekonomiky.


Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

David Klatovský  

Články ze sekce: INVESTICE