Makro: Statistika trhu práce odráží postupnou stabilizaci, uvedl Obamův ekonomický poradce

11.01.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Předseda Rady ekonomických poradců Christina Romer po páteční statistice trhu práce řekla, že by Američané neměli být zklamáni z posledních dat...

...pracovního trhu, protože odráží stabilizaci a přestože je nezaměstnanost stále velmi vysoká, přijatá opatření budou stimulovat najímání pracovních sil.

Ministerstvo práce v pátek uvedlo, že se počet pracovních míst v nezemědělském sektoru nečekaně snížil o 85 tisíc, po revidovaném přírůstku 4 tisíce v listopadu a míra nezaměstnanosti setrvala na listopadové úrovni 10,0%.

“Navzdory mírnému zhoršení amerického pracovního trhu oproti listopadu odpovídá posledních několik měsíců postupné stabilizaci. Míra nezaměstnanosti zůstává nepřijatelně vysoko a je potřeba zavést odpovídající kroky k nastartování růstu nových pracovních míst v soukromém sektoru. Čísla jsou volatilní a podléhají zpětně významné revizi jako například v listopadu,“ uvedla Romer.

Celkový úbytek pracovních míst se pro rok 2009 v USA odhaduje na 4,2 milionů, od počátku recese v prosinci 2007 pak na více jak 7 milionů.

Poradce ministerstva financí Alan Krueger uvedl, že data trhu práce potvrzují postupné zotavení americké ekonomiky. Ministerstvo vždy očekává nějaké fluktuace dat zaměstnanosti, čtvrtletní průměry signalizují, že úbytek pracovních míst slábne ačkoliv období významného růstu nových pracovních míst prozatím nezačalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE