EUR USD na důležitém supportu

13.01.2010 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Shrnutí obchodování předchozího dne a predikce pro dnešní EUR/USD. Článek od Patrika Urbana z fxstreet.cz

Dnešní NY obchodování se neslo ve znamení silného JPY. Obchodování USD oproti jiným měnám bylo takřka nudné a USD pokračoval v konsolidaci, což ocenili příznivci obchodování v cenovém pásmu, tedy “range traders”. JPY významě posilnil proti všem majors, vůči některým dokonce o stovky bodů.

Předzvěstí silnějšího USD může být skokové snížení ceny zlata (spot cena se propadla z 1158 na 1125) a ropy. Sníženou ochotu investorů riskovat, která je většinou doprovázena silnějším USD a JPY, jsme mohli vypozorovat z propadů na akciových trzích. Americké S&P 500 tak zakončilo den na hranici -0.94%. USD index udržel support a vytvořil doji na denním svíčkovém grafu.

Poslední zprávy z Kanady přinesly překvapivě špatné výsledky. Dnešní obchodní bilance zkončila deficitem 0.3 miliardy CAD a to i přes očekávání přebytku 0.8 miliardy CAD. Z fundamentálního hlediska bychom tedy mohli očekávat vyšší hodnoty USDCAD. USDCAD má vysokou míru korelace s akciovými trhy. Výprodeje na akciových trzích, které se teď zdají pravděpodobné, by tak mohli pomoci USDCAD tyto vyšší hodnoty dosáhnout.

 Překvapující zprávou, které však neprávem nebylo věnováno příliš mnoho pozornosti, bylo odsouzení Evropské komise Řecka za falšování dat o stavu veřejných financí. Evropská komise označila řecká statistická data za nevěrohodná což by mohlo znamenat, že deficit státního rozpočtu jakož i velikost veřejného dluhu by mohl být výrazně větší než vláda tvrdila. Podobná nařčení by mohla mít destruktivní vliv na hodnotu Eura. Kdyby se v budoucnu ukázalo, že další státy EU například Španělsko, Itálie nebo Portugalsko také podcenily stav svých veřejných financí, ať už vědomě či nikoliv, tak by to mohlo vyvolat další vlnu výprodejů Eura. No a kdyby ve stejnou dobu došlo třeba ke snížení ratingu některých zemí… perfektně katastrofický scénař pro vývoj Eura.

EURUSD se nachází blízko velmi důležitého supportu kolem úrovně 4450. Její proražení by znovuotevřelo cestu ke kritickému supportu těsně nad úrovní 4300.  Proražení resistance 4550 by se dalo považovat za bullish signál. Jelikož ale očekávám nižší budoucí hodnoty, EURUSD long hrát nebudu. V takovém případě bych spíše preferoval otevřít menší, dlouhodobější kratké pozice na vyšších hodnotách.

Lze také očekávat pokračování trendu k silnějšímu JPY. Proto bych nakupoval JPY v průběhu jeho krátkodobých korekcí.


Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE