Makro: Maloobchodní prodej eurozóny v únoru zpomalil o 0,6 pct

08.04.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Maloobchodní prodej šestnáctky zemí eurozóny v únoru nečekaně zpomalil o 0,6% a následoval revidovaný pokles o 0,2% v lednu, uvedl předběžný odhad...

...Eurostat. Pozitivně se opět projevila zpětná revize ukazatele v lednu a prosinci nahoru. Obrat je podle tabulek nejslabší za poslední čtyři roky. Ukazatel spotřebitelské důvěry v únoru vyskočil na 16-měsíční maximum, stále ale setrvával v záporných hodnotách. Míra nezaměstnanosti v únoru vyskočila na 10% a byla nejvyšší v historii unie.

V meziročním srovnání maloobchodní prodej eurozóny v únoru prohluboval pokles z -0,6% na -1,1%. Výsledek ekonomy zklamal. Průměrný odhad předpokládal zpomalení maloobchodu eurozóny o 0,4% a meziroční stagnaci.

Tržby za potraviny, nápoje a tabák se v únoru propadly o 1,6%, po snížení o 0,3% v lednu. Prodej ostatních položek mimo PHM rostl o 0,2%. Z dostupných dat reportovalo pět z šestnáctky zemí pokles maloobchodních tržeb. Nejhlubší meziroční pokles zaznamenaly v Belgii, nejvyšší vzestup v Rakousku. V největší evropské ekonomice Německu prodej zpomalil o 0,4% a meziročně prohloubil pokles o 0,1% na -0,9%. V roce 2009 klesly maloobchodní tržby eurozóny o 2,3% a v celé 27EU o 1,7%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE