Komodity: Zemní plyn po statistice EIA znovu oslabuje

21.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Podle týdenní statistiky EIA rostla v týdnu do 14.dubna zásoba zemního plynu ve 48 amerických státech o 76 miliard kubických stop na 2,165 miliard...

...kubických stop a tato hladina převyšovala o 3,5% stav zásob před rokem. V týdnu do 7.května se inventáře zvedly o 94 mld kub stop na 2,089 mld kub stop. Ve stejném období vloni dosahovala velikost zásob 2,092 mld kub stop. Ve sledovaném období převyšoval objem zemního plynu v zásobnících o 16,6% pětiletý průměr. Průměrný odhad 23 analytiků dotázaných Dow Jones Newswires čekal růst o 78 miliard kubických stop.

Trh s energiemi je v současnosti pod tlakem nedůvěry v hospodářské oživení kvůli prohlubující se dluhové krizi v Evropě. V USA došlo před týdnem k nečekanému růstu žádostí v nezaměstnanosti v USA. Zemní plyn fundamentálně zatlačuje do defenzivy výhled počasí a dostatek nabídky.

Zemní plyn dokázal během týdenní periody růst, dokonce atakoval hladinu $4,5, naposledy dosaženou v půlce března. V této oblasti bylo umístěno velké množství prodejních pokynů a trh tak ukončil krátkodobý vzestupný trend který započal 6.května. Cena ropy byla ve sledovaném období pod velkým tlakem, setrvávala v medvědím trendu a oslabila až na devítiměsíční minimum. Nejaktivnější červnový kontrakt zemního plynu dnes po statistice EIA na burze Nymex oslabuje o 7,6 centů, nebo-li o 1,8%, na $4,082 za milion BTU. Je to již třetí prohraná seance v řadě.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE