Komodity: Rozšíření podmořské těžby ropy po verdiktu komise, Obama

24.05.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americký prezident Barack Obama v sobotu uvedl, že povolí těžbu v Mexickém zálivu jen za předpokladu, že se další ekologická katastrofa v podobě...

...úniku ropy nebude v budoucnu opakovat. Ustanovená komise má zvážit základní příčiny neštěstí, přijmout bezpečnostní a ekologická opatření aby se zabránilo podobné pohromě v budoucnu.

Obama před týdnem zpřísnil tón, protože ropa z vrtu pod poničenou plošinou British Petroleum stále uniká a pravděpodobně zastíní únik ropy společnosti Exxon Valdez u břehů Aljašky z roku 1989, jako nejhorší ekologické katastrofy v dějinách USA. Analytici shodně varují, že za narůstající ekologické a ekonomické škody mohou nést Demokraté politickou odpovědnost před listopadovými volbami.

Únik ropy vyvolal velké otazníky ohledně dřívějšího návrhu Obamovy administrace rozšířit podmořskou těžbu ropy v zálivu. Prezident po zřícení plošiny nařídil inspekce všech podmořských operací v oblasti a poté zakázal rozšíření těžby jak v Mexickém zálivu, tak v Atlantiku do té doby, než bude důkladná zpráva dokončena.

“Musíme využívat domácí zdroje ropy a plynu, protože pro nás znamenají 30% celkové ropné produkce. Mexický záliv může hrát klíčovou roli při zajištění energetické budoucnosti. My ale můžeme pokračovat pouze v tom případě, že se katastrofa BP nebude opakovat,“ uvedl Obama a vyjádřil naději, že nová komise, sedmičlenný panel odborníků, který vyšetřoval v roce 1986 explozi raketoplánu Challenger, vydá jasný verdikt.

Bude rovněž zkoumat co vedlo ke katastrofě a odpovědnost British Petroleum ale také společností Transocean a Halliburton za únik ropy, který ohrožuje americké pobřeží. “Pokud jde o naše zákony, tak ty jsou nedostatečné aby mohly předejít takové události, jakou je únik ropy. Je nutné se dozvědět zda jsme zákony uplatňovali také v případě dohledu nad těžebními společnostmi,“ dodal Obama.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE