Forex: Snížení řeckého ratingu měnové trhy nezneklidnilo.

15.06.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Euru se během pondělního obchodování dařilo posilovat. Dobré náladě patrně přispěly i výsledky dubnové průmyslové produkce eurozóny. Ta vzrostla...

...meziměsíčně o 0,8% (tržní očekávání 0,6%). Ve večerních hodinách ratingová agentura Moody`s snížila hodnocení Řecku o čtyři stupně se stabilním výhledem. Tržní reakce nebyla nijak výrazná, ale po této zprávě začalo euro mírně oslabovat. Agentura Moody`s zdůrazňuje, že existence záchranného balíku snižuje krátkodobé riziko nedostatku likvidity řeckého státu, ale zároveň vyzívá ke strukturálním reformám. EUR/USD tak včera uzavíral na 1,2213 se ziskem 0,8%.

Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung se země EU chystají na finanční pomoc Španělska. To by údajně mělo čerpat finanční prostředky ze schváleného záchranného balíku. Evropská komise však tuto zprávu odmítla a označila ji jako nepravdivou. Důvod tohoto čerpání by mohl částečně souviset se situací na evropském mezibankovním trhu. Zde už delší dobu panuje nervozita, která se projevuje v růstu mezibankovních sazeb. Tuto skutečnost dokreslují poslední čísla ECB, která hovoří o rekordní výši ukládané přebytečné likvidity. Banky si mezi sebou nechtějí půjčovat, a tak volnou likviditu raději ukládají do ECB. Strach patrně plyne z případných ztrát některých bank v případě, že by nějaká země vyhlásila bankrot. Podle zhoršující se situace na mezibankovním trhu lze očekávat, že ECB přistoupí ke zvyšování sazeb později, než se předpokládalo. Tuto myšlenku také potvrzují analytici UBS. Negativní sentiment na euru tak bude pravděpodobně přetrvávat. Standard Bank dokonce ve svém výhledu pro měnové trhy odhaduje hodnotu eura vůči dolaru v šestiměsíčním horizontu pod paritou a to 0,9 EUR/USD.

Z fundamentálních zpráv byl dnes zveřejněn německý index ekonomického sentimentu ZEW. Ten měl podle tržního očekávání mírně růst na hodnotu 48,7. Skutečnost však výrazně překvapila a hodnotou 28,7 podává tak zhoršující se výhled německé ekonomiky. Také výsledek ekonomického sentimentu ZEW za celou eurozónu se propadl na hodnotu 18,8 (z předchozích 37,6).

Autor: Vladimír Holovka (vladimir.holovka@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE