Fondy si radostně poskočily

27.07.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Po delší době si fondy připsaly tři čtvrtě miliardy. Tedy po hodně dlouhé době – za poslední dva a půl roku jsme takový nákup viděli jen dvakrát a ten druhý byl evidentně díky nějakému institucionálnímu investorovi.

A minulý týden nebyl obyčejný, protože skoro půlmiliardou přispěl jeden zajištěný fond pro privátní klientelu ČSOB. Uvidíme, kam tento Buffer Jumper 1 doskočí.


Uplynulý týden fondů nedopadl špatně


Ale i bez dopingu privat bankingu nedopadl týden špatně – kupodivu jen drobný odliv z fondů peněžního trhu, zatímco všechny ostatní typy skončily v kladných číslech. Zejména pěkných je 70 milionů dluhopisových fondů, přestože skoro 60 milionů z toho schramstl ISČS Sporobond. Inu 11 % za posledních 12 měsíců je neodolatelný argument, přestože to vůbec nic pro budoucnost neznamená. Investiční specialista Jan Traxler dokonce použil hezké varování: Dnes ale na dluhopisy není dobrá doba, čeká je období temna. Držte se od nich daleko.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (29. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 21
dluhopisové 70
smíšené 10
akciové 126
zajištěné 563
Celkem 748


Ale na co je tedy vhodná doba?


Je to pro mnohé jistě překvapivé, ale podle barometru nákupů fondů se naši investoři kloní k akciím. 125 milionů korun tomu alespoň dokazuje. Navíc jak za červenec, tak v srpnu jde o nejúspěšnější typ fondů.

Jak to vysvětlit? Kdo ví… faktem je, že trochu už otravuje ten stále ždímaný pesimismus, že americké indexy jsou víc než o 10 % níž než byly přesně před čtyřmi měsíci. U nás ještě o něco níž, ale od začátku roku jsme v Praze o 4 % v plusu, zatímco Wall Street je na nule. Kdo by tedy nečekal nějaký ten drobný růst. Navíc když vše ostatní čeká období temna.


Náznaky oživení?


Občas nějaká ta vlaštovka zvěstuje i jaro na trzích – takový Microsoft třeba zvýšil kvartální zisk meziročně o 48 % – nenaznačuje to nějaké oživení? Ani evropské banky nedopadly ve stress testech nijak zle a dokonce ECB snad dostává rozum, alespoň podle šéfa Trichet je třeba škrtat v rozpočtech okamžitě, zatímco fiskální stimuly byly chybou. Snad se rýsuje konec naivního keynesiánského socialismu alespoň v Evropě, než vystřízliví z naivního obamismu Amerika. Ostatně víte, že třeba Kanady se žádná finanční krize ani nedotkla? Na trhu podle některých analytiků nyní vládne iracionální pesimismus.


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (29. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE