Makro: Spotřebitelské ceny Japonska v červnu stagnovaly

30.07.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelské ceny Japonska v červnu v důsledku zlevnění nábytku, potřeb pro domácnost, dopravy a telekomunikací stagnovaly. Japonský statistický...

...úřad potvrdil, že index spotřebitelských cen nezaznamenal žádný růst po květnovém zvýšení o 0,1%. Meziroční ukazatel v červnu podle očekávání zúžil pokles z -0,9% na -0,7%.

Do cenového koše přispívaly růstem ceny potravin, poplatky za paliva, energie, vodu a zdravotní péče. Ceny zboží i služeb stagnovaly. Meziroční vývoj spotřebitelských cen nejvíce ovlivnily ceny školného -13,0%, nábytku a vybavení pro domácnost -4,9%, oděvů a oblečení -1,6%, ubytování a rekreací -1,4%. Mírný meziroční růst zaznamenaly pouze poplatky za paliva, energie a vodu 0,8%, ceny dopravy a telekomunikace 1,6%. Ceny zboží meziročně zlevnily o 0,2%, ceny služeb klesly o 1,2%.

S vyloučením cen potravin CPI stagnoval a následoval 0,1% růst v květnu. Meziroční tempo očištěných cen zužovalo pokles z -1,2% na -1,0% a deflace stále přetrvávala. Většinový konsenzus předpokládal meziroční inflaci -0,7% a jádrový index CPI -1,1%. V srpnu 2009 zaznamenaly spotřebitelské ceny vyjma potravin rekordní meziroční propad o 2,4%. V roce 2009 klesl CPI Japonska o 1,4%, byla to první záporná hodnota od roku 2005.

Ukazatel spotřebitelských cen bez promítnutí energií i potravin se po květnové stagnaci snížil o 0,1%. V meziročním srovnání jádrový ukazatel nečekaně stáhl pokles z -1,6% na -1,5%. Zhoršení ale signalizoval předběžný červencový ukazatel CPI pro metropoli Tokio, jakožto budoucí cenový trend Japonska. CPI se nečekaně propadl o 0,6% a meziročně prohluboval pokles z -0,9% na -1,2%, bez promítnutí cen potravin stagnoval na -1,3%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE