Jak si stojí koruna, euro a dolar

15.01.2003 | , Ruesch International
INVESTICE


Úterní obchodování bylo ovlivněno ranním zveřejněním údaje o listopadové průmyslové výrobě. Tempo růstu českého průmyslu v listopadu totiž přineslo pozitivní překvapení. Trh očekával růst ve výši 2,3%, skutečný růst byl ve výši 4,4%.

Úterní obchodování bylo ovlivněno ranním zveřejněním údaje o listopadové průmyslové výrobě. Tempo růstu českého průmyslu v listopadu totiž přineslo pozitivní překvapení. Trh očekával růst ve výši 2,3%, skutečný růst byl ve výši 4,4%. Koruna otevírala obchodování na 31,83 CZK/EUR a do zveřejnění údaje o českém průmyslu koruna oslabila až na 31,88 CZK/EUR. Poté však koruna, díky příznivému ukazateli, posílila až na 31,75 CZK/EUR. Obchodování uzavírala na 31,80 CZK/EUR. Včera byl také zveřejněn index cen průmyslových výrobců, který v prosinci poklesl meziměsíčně o 0,3%, trh očekával růst 0,1%. Dnes neočekáváme zveřejnění žádných domácích makroekonomických ukazatelů, z politických vlivů bude trh sledovat průběh volby nového prezidenta.

Na trhu koruny vůči dolaru dokázala koruna profitovat z pozitivního ukazatele růstu českého průmyslu v kombinaci s dalším oslabení dolaru na světových devizových trzích. Koruna zahajovala obchodování na 30,16 CZK/USD, brzy se však pokusila testovat hranici 30,00 CZK/USD. Prolomení této hranice nebylo výrazné, po zbytek dne se koruna držela těsně nad úrovní 30,00 CZK/USD, uzavírala na 30,03 CZK/USD. Americký dolar se stále nachází pod tlakem, ve včerejším obchodování se dostal na nové tříleté minimum vůči euru. Vedle geopolitických příčin souvisejících s přípravami na válku s Irákem se včera přidal i nepříznivý makroekonomický údaj. Prosincové maloobchodní tržby rostly tempem 1,2%, což bylo v souladu s tržním očekáváním. Při očištění tohoto údaje o složku prodeje automobilů však prosincové tržby stagnovaly.

Dnes bude zveřejněn ukazatel britské nezaměstnanosti, švédské průmyslové výroby a americký index cen průmyslových výrobců.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE