Makro: Inflace Spojeného království v září stagnovala

12.10.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelské ceny Spojeného království v září stagnovaly poté, co zaznamenaly největší vzestup za poslední čtyři měsíce o měsíc dříve. Podle...

...předběžných dat britského statistického úřadu za září nezaznamenal index spotřebitelských cen změnu, zatímco v srpnu vyskočil o 0,5%. Meziroční inflace Spojeného království setrvala podle očekávání třetí měsíc beze změn na hladině 3,1%.

Meziměsíční vývoj nejvíce ovlivnil růst cen oděvů a oblečení, školné, nábytek a vybavení pro domácnost, alkohol a tabák. Ceny zdravotní péče téměř stagnovaly a ceny dopravy, telekomunikací a rekreací klesly. Ceny dopravy zaznamenaly významný pokles, zlevnily zejména ceny letenek, benzínu a bazarových aut. Meziroční vývoj odrážel zejména ceny dopravy, potravin a nealkoholických nápojů, dále školné, restaurace a hotely, alkohol, tabák a smíšené zboží.

Jádrová inflace, bez započtení volatilních cen energií, potravin, tabáku a nápojů, v září stoupla o 0,1% a meziroční růst zpomalil z 2,8% na 2,7%. Většinový konsenzus předpokládal 2,6%. Index maloobchodních cen RPI v září zrychlil o 0,4% avšak meziroční tempo polevilo z 4,7% na 4,6%, meziroční ukazatel RPIX, vyjma hypoték pak z 4,7% na 4,6%. Oba ukazatelé zaostaly za odhady, většinový konsenzus předpokládal 4,4%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE