Hodnocení bonity emitenta dluhopisu není snadné

04.02.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Možností, kam investovat volné finance je mnoho. Jednou takovou je invesice do dluhopisů. Jak ale hodnotit emitenta, když jím není stát nebo renomovaná banka? Riskovat a investovat do takového dluhopisu slibujícího navíc třeba nadprůměrný výnos?

Na našem serveru máte totiž možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V oblasti investování Vám radí odborníci z partnerské firmy Böhm & Partner.

Otázka čtenáře:

"Velice by mne zajímalo, kde mohu zjistit, zda firma vydávající dluhopisy je solventní a nehrozí mi od ní žádné nebezpečí."

Odpověď partnerské firmy:

"Bonita emitenta vydávajícího dluhopisy je nesnadné hodnotit, především vzhledem k tomu, že dluhopisy se vydávají na 4-6 let a vy hodnotíte minulost a současnost a budoucnost můžete jen odhadovat. Základ je podívat se na výroční zprávy, kdo je auditorem takové společnosti, výše základního jmění, jaký má rating apod. V každém případě bych Vám doporučil konzultovat s odborníky v zavedených makléřských společnostech."

Jistotu výnosu (ne přiliš vysokého, ale přece jen výnosu), vám zajístí investice do dluhopisů emitovaných státem. Jednodušší a pro drobného investora přijatelnější formou je investice do dluhopisového podílového fondu. Takových je na našem trhu velké množství a jejich loňské výnosy se pohybovaly mezi 4 a 8 procenty.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE